Cu profit, în insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre fabricile simbol ale oraşului intră în reorganizare. Tribunalul Comercial Cluj a deschis, ieri, procedura de insolvenţă împotriva firmei SC Unirea SA.

Paradoxul situaţiei este faptul că firma a obţinut, în acest an, un profit de două milioane de lei, în condiţiile în care produce atât pentru piaţă internă şi pentru cea externă.
Totul a pornit de la întârzierea, anul trecut, la plata unei sume de 100.000 de lei, reprezentând eşalonarea unor datorii mai vechi. Astfe, în 2004, când AVAS a vândut fabrica Unirea către Ben&Ben, a condiţionat tranzacţia de efectuarea unor investiţii şi a oferit posibilitatea de plata eşalonată a datoriei istorice de 13 milioane lei, către stat. După ce timp mai mulţi ani a plătit la termen aceste sume, Unirea a întârziat anul trecut plata unei facturi – de 100.000 de lei- fapt care a atras pierderea facilităţii de a plăti datoriile eşalonat. Cu alte cuvinte, firma ar fi trebuit să plătească cu prioritate suma de 13 milioane de lei.
 Reprezentanţii Unirea au contestat în instanţă acţiunea Direcţiei de Finanţe din Cluj, solicitând să i se permită să plătească în continuare datoriile în mod eşalonat. După ce a câştigat procesul la toate instanţele, fabrica a pierdut litigiul, în octombrie 2008, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Soluţie de criză
În aceste condiţii, pentru a evita blocarea conturilor şi implicit a activităţii, Unirea a cerut instanţei, în luna noiembrie, intrarea în procedura de insolvenţă. Tribunalul Comercial clujean a acceptat, ieri, solicitarea Unirea de a intra în insolvenţă. „Am fost obligaţi să ne angajăm la un plan de reorganizare. Altfel riscam închiderea firmei”, ne-a declarat Virgil Pop, managerul fabricii. Mihai Costin, directorul executiv al DGFP Cluj ne-a declarat că nu a avut ce face în cazul firmei Unirea şi că a aplicat legea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite