Un profesor universitar din zece ia mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 10% din cadrele didactice susţin că au acceptat să fie mituite de studenţi, se arată într-un studiu al Fundaţiei Soros România. La rândul lor, 13% din studenţi spun că, în

Aproximativ 10% din cadrele didactice susţin că au acceptat să fie mituite de studenţi, se arată într-un studiu al Fundaţiei Soros România.

La rândul lor, 13% din studenţi spun că, în facultate, cel puţin o dată li s-au cerut bani, cadouri sau servicii pe care au consimţit să le dea.

Procentul studenţilor care consideră această practică ca fiind un obicei în cadrul facultăţilor ajunge la 55%.

Studiul intitulat "Sistemul universitar românesc - Opiniile cadrelor didactice şi ale studenţilor" a fost realizat pe baza răspunsurilor date de 1.000 de profesori universitari şi 1.100 de studenţi.

Potrivit studiului, 22% din studenţi au declarat că cineva de la facultate le-a cerut, cel puţin într-o situaţie, bani, cadouri sau servicii.

Printre cele mai corupte personaje desemnate de tineri au fost secretarele şi administratorii de cămine. Aproximativ aceeaşi pondere a cadrelor didactice universitare, adică 23%, au spus că le-au fost oferiţi bani, cadouri sau servicii de către studenţi în schimbul obţinerii unor note mai mari la examene.

În plus, 59% din cadrele didactice au recunoscut că posturile universitare sunt scoase la concurs cu dedicaţie, întrucât "se ştie" dinainte cine va fi câştigătorul.

Studenţii vor să emigreze, profesorii - nu

Cercetarea arată că patru din 10 profesori universitari mai au încă un loc de muncă în afara activităţii din universitatea unde realizează norma de bază.

Un sfert din numărul total al studenţilor lucrează şi ei pentru a se putea întreţine.

Numărul de ore muncite pe săptămână este de 35, foarte mare în raport cu media europeană. În timp ce profesorii universitari consideră că se pot realiza profesional în ţară, 43% din studenţi vor să emigreze după terminarea studiilor.

Profilul studentului care are mai multă încredere în sine provine din familii bine educate, prospere financiar şi dispune de mai mulţi bani de buzunar. El studiază într-o universitate mai veche, cu peste 10.000 de studenţi şi este într-un an de studiu mai mare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite