O noua profesie: doctorii de plante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aduse in apartamentele de bloc sau in curte, florile si plantele ornamentale se usuca adesea si nu stim de ce. Motivele sunt legate de poluare, de imposibilitatea aclimatizarii, intretinere, precum si

Aduse in apartamentele de bloc sau in curte, florile si plantele ornamentale se usuca adesea si nu stim de ce. Motivele sunt legate de poluare, de imposibilitatea aclimatizarii, intretinere, precum si de faptul ca radacina e ambalata in turba, care, dupa doua saptamani, isi pierde calitatile. Doar o interventie rapida si profesionista poate salva planta. Laurentiu Petrescu, un tanar inginer bucurestean iubitor de plante, a infiintat in incinta Institutului Agronomic un service pentru florile de apartament sau de exterior. Oricine are probleme cu plantele il poate contacta pe Laurentiu, care, impreuna cu echipa lui de profesionisti, ofera metode de tratamente urgente, sugestii de amplasament si intretinere.
Tratarea plantelor, la service sau la domiciliu
Cele mai frecvente boli intalnite atat la plantele de apartament, cat si la cele de gradina, sunt: fainarea, paduchii testosi, acarienii, paianjenii, larvele. Dar chiar si impotriva acestora exista remedii. Chemati la fata locului, "doctorii de plante" recomanda tratamentele potrivite, cu "medicamente speciale pentru flori" pe care oamenii le pot gasi la fitofarmacii. Pe langa rezolvarea problemelor legate de cresterea plantelor, specialistii de la service-ul de plante amenajeaza, ca niste arhitecti, gradini exterioare ca la carte, construiesc decoruri interioare cu flori rare, exotice sau autohtone ori le inchiriaza pentru targuri, spectacole si diverse manifestari. Ultimul racnet in materie de gradini exterioare il reprezinta, acum, plantele aromatice: busuiocul, cimbrul, leusteanul, patrunjelul, salvia, levantica, menta si oregano. Plantate dupa anumite reguli, ele improspateaza aerul si bucura ochiul. La moda sunt si sistemele de udare, rulourile de pamant cu iarba, cascadele, lacurile cat mai naturale, cursurile de apa imbracate in plante si lampile solare.
"Daca omul vrea un brad in curte, il aducem cu camionul"
"Oamenii apeleaza la noi pentru mentinerea sanatatii plantelor, dar si pentru a-i ajuta cum sa-si aranjeze corect gradina, terasa, balconul, spune ing. Laurentiu Petrescu. Exista plante sensibile, care au nevoie de o ingrijire speciala, de un anumit tip de sol ori ingrasamant. E vorba de Bonsai, plantele cu ramuri dirijate sau cele japoneze. Clientilor le putem aduce chiar si copaci de peste 10 m inaltime. Ii plantam, iar lucrarea este garantata. Daca omul vrea un brad in curte, il aducem cu camionul. Nu costa mult, intre 500 si 15 milioane de lei, plus plantarea. Oferta cuprinde: stejari, tei, aluni, duzi, arborele Ginko Biloba. Apoi, pe baza de abonament, de la service poate veni o echipa de specialisti horticultori care tund, sapa, ingrijesc plantele, fac analize de sol, tratamente, fertilizari". O gradina adevarata trebuie sa contina un amestec special de pamant la suprafata, sa aiba instalatii de scurgere a apei, drenuri, sisteme de iluminare, de udare, alei, foisoare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite