Nu se pune problema mărimii Catedralei Neamului, vrem doar să fie reprezentativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele zile au însemnat pentru Biserica Ortodoxă Română (BOR) un mare pas pentru realizarea visului de construcţie a noii Catedrale Patriarhale. BOR a intrat în posesia terenului - aflat în

Ultimele zile au însemnat pentru Biserica Ortodoxă Română (BOR) un mare pas pentru realizarea visului de construcţie a noii Catedrale Patriarhale. BOR a intrat în posesia terenului - aflat în spatele Palatului Parlamentului. Totodată, presa a fost plină de informaţii - nu totdeauna documentate - cu privire la noua Catedrală. Pentru a nu mai lăsa loc speculaţiilor, am apelat la PS Vicenţiu Ploieşteanu, episcop vicar patriarhal, cel care a fost reprezentantul Patriarhiei în relaţiile cu instituţiile statului în această problemă.
- PS Voastră, BOR a intrat în posesia terenului. Care sunt următorii paşi concreţi pentru construcţia Catedralei?
- Într-o primă instanţă urmează să se recurgă la aşa-numitul PUD (proiectul de dezvoltare urbanistică). Prin acesta vom afla care sunt actualele condiţii de construcţie. şi nu este vorba numai despre Catedrală, ci şi de construcţiile aferente: corpul administrativ, chiliile, clopotniţa. Următorul pas va fi organizarea unui eventual concurs de proiecte. Am avut deja două concursuri, care n-au fost foarte îmbucurătoare. şi, probabil, va mai urma unul. Există şi varianta ca aceia care au participat deja la primele două concursuri de până acum să formeze un consiliu consultativ sau chiar o echipă, ce va contribui la construcţie... Intenţionăm să formăm o echipă la care să contribuie şi arhitecţi, şi academicieni şi reprezentanţi ai primăriei.
- Totuşi, care va fi rolul concret al acestei comisii multidisciplinare? Va juriza aceasta un nou concurs - aşa cum ar fi normal?
- În principiu, da. Numai că am vrea să recuperăm timpul pierdut atâţia ani cu acte, aprobări ş.a.
- Fiind un proiect de o asemenea anvergură, un vis vechi de aproape un secol, ce mai contează un an în plus sau în minus?
- Dacă va fi să recuperăm acest timp pierdut va fi spre lauda Lui Dumnezeu. Oricum, noi suntem doar beneficiari ai acestei construcţii. Sigur că avem nevoie de colaborarea profesioniştilor, a arhitecţilor în primul rând.
- În privinţa dimensiunilor, ce ne puteţi spune? Fiindcă s-au vehiculat nişte cifre zilele trecute. Există ambiţia de a fi cea mai înaltă construcţie din Bucureşti?...
- Nici noi nu ştim încă, deoarece proiectul nu este făcut! ţinem doar să ridicăm o biserică reprezentativă. Nu ştiu care va fi înălţimea. Nu se pune problema mărimii, să fie neapărat cea mai înaltă. Noi nu avem această tradiţie slavă: "să fie cea mai...". Vrem doar să fie reprezentativă. Reprezentativ poate să fie şi Voroneţul. Sigur, Voroneţul sau biserica de la Curtea Veche au fost reprezentative pentru anumite perioade istorice. Am avut un proiect pentru Piaţa Alba Iulia, am avut un altul pentru Parcul Carol, nu avem încă pentru acest amplasament.
- Aşadar, nu există nişte arhitecţi aleşi deja în afara concursului... Cum a fost apreciat proiectul câştigător de pe terenul din apropierea Pieţei Alba Iulia - cel al prof. Augustin Ioan? Nu mai este valabil?
- Acel proiect a fost valabil pentru terenul de acolo. Sigur că am dori să-l invităm alături de noi, profesorul Augustin Ioan fiind unul dintre puţinii specialişti de la noi în arhitectură sacră. Ceea ce-a făcut prof. Augustin Ioan a fost prea modern. Sigur că vrem ceva pentru secolul XXI, dar care să respecte tradiţia. PF Părinte Patriarh are deja 91 de ani, dar este foarte deschis la modern...
- Sper că nu dă indicaţii specialiştilor aşa cum făcea Ceauşescu...
- Noi suntem teologi. Noi folosim această biserică. Cum se realizează, aceasta este o decizie luată sub consilierea arhitecţilor... Avem arhitecţi care ne consiliază, chiar dacă părerile lor nu sunt axiome. Sunt oameni care au nişte talanţi, pe care noi nu-i avem. Dacă nu avem aceşti talanţi, este datoria noastră să ne folosim de ajutorul lor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite