In problema bugetelor, ministerele sustin ca Basescu bate la o usa deschisa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presedintele Basescu a lansat ministerelor solicitarea de a prezenta un buget pentru anul viitor detaliat pe proiecte. In replica, ministerele spun ca altfel bugetele lor nici nu ar fi putut fi facute

Presedintele Basescu a lansat ministerelor solicitarea de a prezenta un buget pentru anul viitor detaliat pe proiecte. In replica, ministerele spun ca altfel bugetele lor nici nu ar fi putut fi facute si ca sunt pregatite ca, pana saptamana viitoare, sa prezinte si proiectele care au stat la baza propunerilor. "Este nevoie de un buget asezat suta la suta pe proiecte. Am solicitat ca bugetul sa fie extrem de precis in utilizarea banilor", cerea presedintele Basescu. Acesta a dat ca exemplu bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), care, la capitolul cheltuieli, ar trebui sa contina detaliile proiectului, respectiv "numarul de kilometri de drum si banii necesari pentru executia fiecarei lucrari". Cererea presedintelui Basescu este primita cu seninatate la acest minister. Oficialii de aici spun ca bugetul a fost deja facut pe proiecte, dar acestea nu au fost inaintate Finantelor deoarece formularistica trimisa este complicata. Fiecare capitol contine fise pentru toate proiectele. La modernizarea DN 7, anul trecut, fisa respectivului proiect prevedea portiunea care urma sa fie modernizata, valoarea aprobata, data inceperii si terminarii, sursele de finantare, creditele angajate. "Desigur ca si bugetul pe anul 2006 va fi tot pe proiecte, caci doar acestea pot sta la baza solicitarilor noastre. Cererea presedintelui poate fi explicata doar prin faptul ca in propunerea inaintata Ministerului Finantelor nu au fost cuprinse fisele proiectelor", ne-a declarat reprezentantul ministerului.
Finantele vor amputa bugetele unor ministere
Dupa o prima parcurgere a proiectului de buget, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a concluzionat ca "nevoile ministerelor sunt mai mari decat posibilitatile". In aceste conditii, impreuna cu premierul Tariceanu, ministrul Vladescu este pregatit ca, in urmatoarele zile, sa amputeze bugetele ministerelor in functie de justetea solicitarilor fiecarui minister. Modificarile vor fi operate cu atat mai mult cu cat Basescu considera ca "aparatele ministeriale promoveaza prioritati care, de multe ori, nu sunt ale guvernului si ale populatiei".
La Cultura, "totul este pe proiecte"
Delia Mucica, secretar general in Ministerul Culturii: "La noi, totul este pe proiecte. Bugetul nostru reprezinta suma bugetelor proiectelor pe care le avem. Din pacate, suma este mult mai mare decat, probabil, bugetul pe care-l vom primi. Ne-am bugetat fiecare proiect, dar, din pacate, suma acestora este mult mai mare decat limitele pe care Ministerul Finantelor ni le-a transmis.

Sindicatele acuza pregatirea "in culise" a bugetului
CNSLR Fratia solicita Guvernului Romaniei sa se consulte cu partenerii sociali in vederea realizarii proiectului de buget pe 2006. "Asa cum prevede legea, cerem convocarea imediata a comisiilor de dialog social. Am constatat ca guvernul pregateste proiectul in culise", a declarat presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite