Nu era o prioritate trimiterea de trupe în Liban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După aproape trei ore de discuţii, membrii CSAT au decis în unanimitate ca România să nu participe cu trupe în zonele de conflict din Liban. Ministrul Teodor Atanasiu, prezent şi el la

După aproape trei ore de discuţii, membrii CSAT au decis în unanimitate ca România să nu participe cu trupe în zonele de conflict din Liban. Ministrul Teodor Atanasiu, prezent şi el la şedinţa de la Cotroceni, a explicat, pentru Adevărul, câteva dintre argumentele care au stat la baza acestei decizii.
- Domnule ministru, în ultimele zile aţi lansat mai multe mesaje din care se înţelegea că sunteţi adeptul trimiterii de militari români în Liban. Cum comentaţi decizia finală a CSAT?
- Eu am spus că, în cazul în care se ia o decizie politică în acest sens, Armata este pregătită să facă faţă acestei cerinţe. Nu am afirmat că sunt adeptul trimiterii cu orice preţ a trupelor acolo. Pot să vă spun că eu, ca de altfel toţi membrii CSAT prezenţi, am susţinut că această măsură nu este o prioritate pentru România.
- Avea totuşi România posibilitatea să susţină o astfel de decizie?
- Da. Se putea susţine şi financiar, şi logistic, însă acest aspect ar fi implicat eforturi foarte mari.
- Totuşi, fiind vorba despre o misiune de tipul căştilor albastre, partea financiară ar fi fost suportată de ONU.
- Experienţele trecute ne-au demonstrat că aceşti bani se întorc după mult timp la bugetul Armatei. În cazul de faţă, în timp util am fi primit doar aproximativ 30 la sută din sumă, restul urmând să ajungă mult mai târziu, probabil după câţiva ani.
- S-a pus în CSAT problema unei eventuale retrageri a soldaţilor din Irak?
- Nu am mai discutat astăzi acest subiect. Am discutat doar subiectele care s-au materializat în decizii luate la unison, conform cutumelor de la CSAT. Pe acest subiect nu ştiu dacă s-ar fi putut lua o decizie cu unanimitate de voturi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite