În prima zi, bacul pică la tribunal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Cristian Adomniţei a sesizat Parchetul pentru că cerinţele subiectelor de română au circulat pe Internet Nici nu au început bine examenele de bacalaureat că au şi apărut

Ministrul Cristian Adomniţei a sesizat Parchetul pentru că cerinţele subiectelor de română au circulat pe Internet

Nici nu au început bine examenele de bacalaureat că au şi apărut problemele. Cristian Adomniţei a afirmat ieri, la Timişoara, că a sesizat Ministerul de Interne şi Parchetul după ce a primit semnale legate de scurgeri de informaţii privind cerinţele subiectelor de la examenul de bacalaureat.

"Probabil vom contacta în mod special şi DIICOT referitor la această problemă şi îmi doresc foarte mult să descoperim cine este sursa scurgerii acestor subiecte", a spus Adomniţei.

Frauda, în centrele de examinare

Ministrul a apreciat că frauda a avut loc în interiorul celor 643 de centre de examinare la care subiectele au ajuns duminică noapte.

"Subiectele de la proba de oral la limba română au fost în competenţa ministerului până duminică la ora 13. Apoi Ministerul Educaţiei a trimis centrelor parolele de acces la aceste subiecte. Este evident că a avut loc o scurgere de informaţii, luându-ne după momentul în care a apărut, la ore bune după ce subiectele au intrat în cunoştinţa celor 643 de centre de examinare", a explicat ministrul.

Tot în cursul zilei de ieri, ministrul Adomniţei a declarat că persoana de la care au pornit scurgerile de informaţii a fost identificată, dar că identitatea ei nu poate fi făcută publică pentru a nu perturba desfăşurarea examenului de bacalaureat.

Note mari la liceele din Capitală

Pentru a evita căldura, în majoritatea instituţiilor de învăţământ din Capitală, examenul s-a dat fie în sălile cu multă umbră, fie în sălile cu aer condiţionat.

La Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr", majoritatea candidaţilor care intraseră la examen până la ora prânzului primiseră nota maximă. Numai 10 elevi obţinuseră note de 9 şi 9,50. Notele de 8 şi 8.50 erau foarte rare.
"Mie mi-a picat subiectul despre Ghidul Cetăţeanului European. Mi s-a părut foarte uşor şi simplu pentru că am avut de rezumat ideile principale", a spus absolventa Amanda C.

Bacul în ţară

Căldura a dat însă de furcă absolvenţilor de la liceele din ţară. O elevă de la Colegiul Naţional Unirea din Focşani a leşinat în timp ce susţinea proba orală. Fata era cunoscută ca având probleme cardiace. O altă elevă de la Colegiul de Electrotehnică a făcut o criză de spasmofilie.

Cerinţele secrete ale subiectelor au fost descărcate de pe blog

Site-ul HotNews informa ieri că întrebările specifice în cazul celor 100 de subiecte pentru proba orală la limba română au circulat pe Internet încă de duminică, 22 iunie, după şase seara. Potrivit sursei citate, cerinţele secrete au fost anunţate pe forumul bacalaureat2008.org. Aici, la una dintre secţiuni se preciza adresa unui blog. Pe blogul paulierco.ro au fost puse aceste cerinţe care ar fi trebuit să rămână secrete.

Subiecte care au fost date la bac

Biletul 9 - Miron Costin - Opere alese
Biletul 16 - Ion Ghica - Scrisori către Vasile Alecsandri
Biletul 30 - Paul Cornea - De la Alexandrescu la Eminescu
Biletul 34 - Eugen Lovinescu - Titu Maiorescu
Biletul 63 - Matei Călinescu, Ion Vianu - Amintiri în dialog
Biletul 69 - Fragment din "Gherla" de Paul Goma
Biletul 72 - Simona Popescu - All That Nostalgia
Biletul 80 - Mircea Cărtărescu - Cuvinte împotriva maşinii de scris
Biletul 95 - Ghidul Consiliului Europei

Ce faci azi cu diploma de bacalaureat

Specialiştii în programe de educaţie susţin că diploma de bac obţinută în România nu are prea mare valoare. "E un fel de atestare că ştii limba română, şi nici aia corect. Sunt puţine liceele care dau şi atestate pe baza cărora să te angajezi", spune Adrian Ciocodan, directorul Smartbox, firmă de recrutare.

Diploma de bac te ajută să te înscrii numai la facultăţile în România, susţin alţi experţi. "Dacă vrei să te înscrii la facultăţile din Franţa trebuie să dai alt bacalaureat", arată Florin Colceag, preşedintele IRSCA Gifted Education.

Universităţile preferate de români

Un studiu UNESCO din 2006 arată că cei mai mulţi studenţi români preferă să urmeze facultatea în Germania, în perioada 2002-2006. 26.752 de absolvenţi români au plecat la studii aici.

În aceeaşi perioadă în Franţa au plecat 26.055 de elevi, iar în Ungaria, 18.543 de elevi. Urmează Statele Unite ale Americii, unde au studiat 18.543 de elevi români şi Italia, unde au plecat la studii 7.422 de absolvenţi.

Statisticile de la Târgul Internaţional de Universităţi, organizat anual la Bucureşti, arată că mulţi români preferă să studieze la Paris. În 2007, Universitatea Sciences Po - Paris a primit circa 25 de aplicaţii.

Elevii români preferă şi universităţile din Marea Britanie. Anual, Trinity International School of Tourism Management recrutează circa 10-15 studenţi din România.

De asemenea, Universitatea Coventry primeşte multe aplicaţii de la români, numai anul trecut au fost aproape 100 de dosare depuse aici. (Andreea Ofiţeru)

Câte 50 de lei de absolvent pentru protocol

Deşi Ministerul Educaţiei a interzis strângerea fondurilor pentru protocolul profesorilor la bacalaureat, aceste sume au fost strânse şi în acest an de către părinţi.

"La noi în liceu suma strânsă a fost de 50 lei de persoană. De toate acestea s-a ocupat unul dintre părinţi", ne-a spus o absolventă de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Capitală.

Aceasta a mai adăugat că iniţiativa nu a fost obligatorie, astfel că cei care nu au vrut să cotizeze au fost liberi să nu o facă. Un alt absolvent tocmai scăpat de stresul examenului oral ne-a confirmat că suma de bani pentru protocolul profesorilor a fost într-adevăr de 50 lei de persoană.

El a mărturisit că şi în alte colegii de renume, suma colectată pentru protocol a fost cam aceeaşi. Absolvenţii ne‑au declarat că ştiu de la prieteni că în liceele slabe, elevii au strâns mai mulţi bani, pentru a fi siguri că vor promova examenul.

Bacul va continua şi astăzi tot cu proba orală la limba şi literatura română. (Au mai contribuit Simona Soare şi departamentul corespondenţi)

Este evident că a avut loc o scurgere de informaţii după ce subiectele au intrat în cunoştinţa centrelor de examinare
Cristian Adomniţei, ministrul educaţiei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite