Mai presus decât Constituţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Domnule Năstase, noi doi avem o problemă, pe cuvântul meu, să discutăm sincer, suntem amândoi foşti comunişti. Poporul român merita alţi candidaţi!" Cu această replică rostită în

"Domnule Năstase, noi doi avem o problemă, pe cuvântul meu, să discutăm sincer, suntem amândoi foşti comunişti. Poporul român merita alţi candidaţi!" Cu această replică rostită în seara de 8 decembrie 2004, în cadrul confruntării televizate cu Adrian Năstase, Traian Băsescu nu numai că a câştigat runda, dar a spus şi un mare adevăr. Domnule preşedinte, aţi avut dreptate. Ce se întâmplă acum pe scena politică este rezultatul direct al perpetuării la conducerea României a unui sistem cvasifeudal, clientelar şi total netransparent. De ani de zile, serviciile secrete joacă în politică şi în economie. Inamicii politici au fost rezolvaţi cu dosare, fie ţinând de viaţa privată, fie de implicări în afaceri mai mult sau mai puţin dubioase. Dar nu setea de dreptate a contat, ci doar doborârea adversarului. Ulterior, toate cazurile au fost îngropate. Un duşman terminat nu mai conta şi nici nu mai trebuia adus în faţa justiţiei. Sistemul a lucrat implacabil, adaptânduse vremurilor noi. De la zona gri în care România a fost plasată la începutul anilor `90 - raiul traficanţilor şi al contrabandiştilor, al falimentelor din bănci şi din industrie - la zona europeană şi euroatlantică de astăzi. La rândul său, Traian Băsescu şi-a construit întreaga carieră în cadrul acestui sistem profund viciat şi în esenţă nedemocratic. Preşedinţii României, de la Ion Iliescu până la Traian Băsescu, au ştiut să folosească sistemul, să-l controleze sau să se asigure de bunăvoinţa lui când sau aflat în opoziţie. Excepţia este Emil Constantinescu, cel învins de securişti.

Din această cauză, bătăliile pentru putere în România sunt duse cu ferocitate între persoane al căror trecut nu a fost niciodată pe deplin elucidat. Din această cauză, instituţiile fundamentale ale statului sunt împănate cu personaje a căror ascensiune are la bază o singură mare calitate: sunt şantajabile. Deci sunt de încredere, vor executa ordinele atunci când li se va cere. Ce s-a întâmplat la Curtea Constituţională de s-a putut emite o decizie contradictorie în punctele esenţiale şi hilară în multe dintre pasajele ei? Le-a luat Dumnezeu minţile? Sau bileţelele lui Coldea au fost mai presus decât Constituţia? Războiul politic dus în numele poporului nu are nici cea mai mică legătură cu poporul. Nu se confruntă valori, nici programe, nici proiecte despre viaţa fiecăruia dintre noi. "Securiştii" nu mai au pe cine să învingă şi s-au luat la bătaie între ei. Şandramaua în stare de colaps despre care vorbea Traian Băsescu este România europeană de astăzi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite