"Fără preoţi în şcoli!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a luptat intens pentru scoaterea icoanelor din clase, asociaţia "Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă" cere şi eliminarea slujbelor religioase . Orice fel de manifestare

După ce a luptat intens pentru scoaterea icoanelor din clase, asociaţia "Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă" cere şi eliminarea slujbelor religioase .

Orice fel de manifestare religioasă care are loc la începutul fiecărui an şcolar ar putea deveni istorie. Organizaţia "Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă" a anunţat că va depune plângeri penale în cazul în care va fi afectată libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie a copiilor care învaţă în sistemul public. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că nu poate fi emis un ordin de anulare a slujbelor, deoarece participarea la astfel de evenimente nu este obligatorie.

Aceeaşi asociaţie, care anul trecut a luptat intens pentru scoaterea icoanelor din clase, a trimis o nouă solicitare ministrului educaţiei. Lui Cristian Adomniţei i cere să dispună anularea tututor slujbelor religioase sau a manifestărilor care vor avea loc în deschiderea anului şcolar. "Ore de istoria religiilor, nu de îndoctrinare" "În situaţia în care, în şcolile publice din România, în timpul orelor de curs, se desfăşoară slujbe religioase la care sunt strânşi să participe toţi elevii, evident că acele slujbe au un caracter de obligativitate.

Nu poţi să îi spui unui copil aflat în timpul orelor de curs obligatorii că participarea lui e opţională sau că poate să plece. Nu toţi copiii aparţin cultului care ţine manifestarea religioasă. Din acest motiv, asistăm la o gravă încălcare a libertăţii de conştiinţă şi religie", ne-a spus Remus Cernea, directorul executiv al organizaţiei "Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă".

El a adăugat că "asociaţia noastră consideră că sunt legitime orele de etică sau istoria religiilor. În schimb, orele actuale de religie reprezintă o îndoctrinare a copiilor şi o încălcare a drepturilor lor la o educaţie neutră". Ministerul Educaţiei nu va interzice slujbele Anişoara Ştefănescu, purtătorul de cuvânt al MECT, ne-a declarat că "Ministerul Educaţiei nu poate să emită un ordin de anulare a slujbelor sau manifestărilor religioase organizate în şcoli la deschiderea anului şcolar sau cu alte ocazii pentru că nu a emis vreodată un ordin prin care să le impună sau să-i oblige pe elevi, părinţi sau cadre didactice să participe la ele.

Mai mult decât atât, participarea la slujbele religioase în şcoli, aşa cum se arată în documentul asociaţiei, nu are caracter de obligativitate". Ea a menţionat că MECT respectă libertatea de conştiinţă şi de decizie a fiecărei persoane implicate în sistemul de învăţământ. Plângeri la tribunalele judeţene Asociaţia precizează că directorii unităţilor de învăţământ care organizează astfel de manifestări săvârşesc infracţiuni prevăzute în Codul penal. Asociaţia a sesizat anul trecut parchetele de pe lângă tribunalele judeţene, iar unele plângeri se află încă pe rol. Avocatul Cristian Iordănescu e de părere însă că nu se poate vorbi de vreo faptă penală, atâta timp cât "nu reprezintă o activitate infracţională".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite