Unul din premiantii la informatica n-a venit, fiindca e in SUA; al doilea i se va alatura in curand

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educatiei s-a achitat, ieri, de o parte din obligatiile avute fata de olimpicii internationali. Cei 49 de elevi romani, medaliati la olimpiadele scolare internationale, au participat, ieri,

Ministerul Educatiei s-a achitat, ieri, de o parte din obligatiile avute fata de olimpicii internationali. Cei 49 de elevi romani, medaliati la olimpiadele scolare internationale, au participat, ieri, la Gala Olimpicilor, organizata la Colegiul National "Mihai Viteazul" din Capitala. Cei mai buni elevi ai Romaniei au fost recompensati cu sume intre 5 si 50 milioane de lei, in functie de premiile castigate la concursurile internationale si regionale. Ministerul mai are insa restante fata de elita tarii. Bursa "Meritul Olimpic" aprobata prin Hotarare de guvern in 2002 nu s-a platit pe ultimele patru luni.
"Il astept acasa cu piftie"
"Domnule prim-ministru, acesta este microfonul dumneavoastra!", a rostit prezentatorul Galei Olimpicilor. Adrian Nastase se indreapta spre microfon : "Pot sa-l iau acasa?...S-ar putea sa am si acasa unul", a spus premierul dupa care si-a inceput discursul. "Vreau sa va asigur ca intelegem dorinta de a studia in strainatate si nu vrem sa o blocam. Trebuie sa gasim acele ratiuni pentru a va intoarce acasa. Romania are nevoie de voi", le-a spus Adrian Nastase olimpicilor. Premierul a subliniat ca olimpicii trebuie atrasi "in zone cu impact social si economic". A urmat inmanarea premiilor. Primul nume strigat a fost al castigatorului premiului I la Internationala de Informatica. Victor Costan n-a venit, insa, in fata premierului pentru a-si primi banii, diploma si florile. El studiaza in SUA la MIT. Pe scena de festivitati de la "Mihai Viteazul" a urcat mama lui Victor. "Invatamantul de la noi trece printr-o perioada tulbure, iar tinerii romani nu sunt incurajati. Desi imi e dor de el, nu-l voi influenta in nici un fel sa se intoarca in Romania. Il astept sa vina acasa de Sarbatori. Mi-a trimis pe Internet o lista cu mancarurile pe care sa i le gatesc. In cap de lista se afla piftia si tortul diplomat. La ora 9 a avut un examen foarte greu. Alaturi de un alt olimpic din Romania participa la un concurs de programare, facand parte din echipa MIT", ne-a spus Raluca Costan, mama olimpicului, la coborarea de pe scena. Celalalt medaliat cu aur la Internationala de Informatica, Radu Berinde, este hotarat sa plece si el in SUA in toamna lui 2004. Gala Olimpicilor s-a terminat, incendiar, cu un recital al trupei Voltaj.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite