Un precedent: cazul Rushdie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un caz similar, dar de proporţii mult mai reduse, s-a petrecut în 1989, când liderul spiritual în acea vreme al Iranului, ayatollahul Khomeini, a dat un decret religios (fatwa) prin care

Un caz similar, dar de proporţii mult mai reduse, s-a petrecut în 1989, când liderul spiritual în acea vreme al Iranului, ayatollahul Khomeini, a dat un decret religios (fatwa) prin care scriitorul britanic de origine indiană Salman Rushdie era condamnat la moarte pentru publicarea romanului său "Versetele satanice", considerându-l insultător la adresa religiei islamice şi a profetului Mohamed. Romanul a fost interzis sau ars în public, într-un număr de ţări islamice.
Pe capul lui Rushdie autorităţile religioase de la Teheran au pus un premiu de un milion de dolari. Împotriva unor editori din ţările occidentale, unde a fost publicată cartea, au fost comise atentate. Câştigătorul premiului Nobel pentru literatură pe 1988, egipteanul Naguib Mahfouz a descris decizia ayatollahului ca fiind "terorism intelectual", dar ulterior şi-a schimbat părerea, declarând că Rushdie "nu avea dreptul să-l insulte pe profet sau credinţele sfinte".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite