O prăjitură sănătoasă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Născută pe vremea reginei Victoria, prăjitura cu morcovi face parte dintre acele reţete mereu în vogă. S-a reinventat sub diferite forme, a jonglat cu diverse ingrediente, dar nu s-a demodat

Născută pe vremea reginei Victoria, prăjitura cu morcovi face parte dintre acele reţete mereu în vogă. S-a reinventat sub diferite forme, a jonglat cu diverse ingrediente, dar nu s-a demodat niciodată. Anul trecut, reieşea că prăjitura cu morcovi se numără în continuare printre dulciurile favorite ale britanicilor şi americanilor. Poate unora li se pare ciudată ideea de a folosi morcovii într-un desert, dar conceptul nu este nou. În Europa Evului Mediu, morcovii erau des integraţi în compoziţia unor prăjituri, pentru simplul motiv că alţi îndulcitori erau fie prea greu de găsit, fie prea scumpi. Morcovul, un îndulcitor ? Perfect adevărat. Împreună cu sfecla, morcovii conţin mai mult zahăr decât orice altă legumă - aşa se explică şi folosirea lor la deserturi. În plus, s-a vehiculat mult ideea că morcovii sunt un aliment sănătos. Atât de mult, încât, în secolul XX, prăjitura cu morcovi a fost repopularizată ca "alternativă sănătoasă" la deserturile tradiţionale. În timpul celui de-al doilea război mondial, populaţia Marii Britanii era încurajată să consume cât mai mulţi morcovi. Justificarea nu era numai de ordin medical sau patriotic ("piloţii britanici îşi îmbunătăţeau vederea pe timpul nopţii mâncând cantităţi mari de morcovi", se spunea) ci şi economic: morcovii se numărau printre puţinele alimente care nu erau raţionalizate. Se poate spune azi că prăjitura cu morcovi este sănătoasă? Poate. Totul depinde şi de celelalte ingrediente. Percepţia este întărită de folosirea zahărului brun, a făinii integrale şi a nucilor şi doar uşor "compromisă" de versiunile "aureolate" cu glazură de brânză sau de zahăr pudră.
Prăjitură cu morcovi
Ingrediente: 250 ml ulei de floarea-soarelui, 225 g zahăr (brun), 3 ouă mari, 250 g făină, 1/2 linguriţă sare, 1/2 linguriţă nucşoară pisată, 1/2 linguriţă scorţişoară, 250 g morcovi
Glazură de brânză: 50 g unt nesărat, la temperatura camerei, 225 g cremă de brânză (sau brânză de vaci cremoasă), la temperatura camerei, 200 g zahăr pudră, 1 linguriţă esenţă de vanilie, coaja rasă de la 1 lămâie, nuci
Preparare: Se ung şi se tapetează cu hârtie pergament 2 forme rotunde, cu diametrul de 18 cm. Se bat cu mixerul uleiul şi zahărul, până se omogenizează; se adaugă ouăle, unul câte unul. Se încorporează făina cernută, sarea şi mirodeniile. Se adaugă morcovii daţi pe răzătoarea mare, amestecând bine, până se formează un aluat omogen. Se toarnă aluatul în forme şi se coace în cuptorul încins 30-40 de minute. Se lasă 10 minute în formă, apoi se scoate, se lasă să se răcească şi se îndepărtează pergamentul. Între timp, se bat spumă untul cu crema de brânză, se adaugă, amestecând, zahărul pudră, coaja de lămâie şi esenţa de vanilie. Se unge un blat cu 1/3 din crema de brânză, se aşază al doilea blat şi se întinde restul de cremă. Se ornează cu jumătăţi de miez de nucă prăjit sau nu, după dorinţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite