După potopul din Cluj, ploi torenţiale în toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruperea de nori din noaptea de luni spre marţi, urmată de o puternică viitură, a făcut prăpăd în judeţul Cluj. Potopul s-a declanşat luni, la ora 23.30, şi a durat o oră.

Ruperea de nori din noaptea de luni spre marţi, urmată de o puternică viitură, a făcut prăpăd în judeţul Cluj. Potopul s-a declanşat luni, la ora 23.30, şi a durat o oră.

Oamenii au fost treziţi din somn de zgomotul produs de ruperea de nori şi de ropotul ploii care se înteţea. Când apa le-a intrat în case, sătenii s-au refugiat pe acoperişuri, aşteptând cu înfrigurare echipele de salvatori. Edilul localităţii Căşeiu spune că 123 de case au fost inundate, trei fiind distruse în totalitate.

Potrivit bilanţului pagubelor, 154 de fântâni au fost colmatate, iar opt autoturisme au fost distruse. În comuna Chiuieşti, apa a măsurat 3 metri în înălţime.

Trei zile de cod galben

Dezastrul şi ploile au continuat şi ieri. La Arad, în doar 30 de minute, pământul a fost acoperit cu un strat de grindină gros de 10 centimetri.

Meteorologii spun că ploile vor continua şi vor cădea cantităţi mari de apă în toate judeţele ţării. Codul galben de precipitaţii începe azi, la ora 18.00, şi este valabil până poimâine, la ora 21.00. În cursul zilei de 22 mai, ploile vor fi însoţite frecvent de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, care pot lua şi aspect de vijelie.

Ploile vor totaliza pe arii extinse cantităţi de apă cuprinse între 25 şi 40 litri pe metrul pătrat, putând depăşi, în unele zone, chiar şi 60 litri pe metrul pătrat în 24 de ore. Vor fi condiţii de grindină.

Grindina a distrus culturile arădenilor

Toate grădinile din localitatea arădeană Adea au fost distruse luni seară de o furtună violentă. Ploaia torenţială a depăşit 80 de l/mp şi a fost însoţită de un vânt puternic şi de grindină, care a căzut mai bine de 30 de minute. Potrivit Sorinei Ambruş, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad, în zona localităţilor Sintea Mare şi Adea, furtuna a distrus acoperişurile a peste 50 de case.

"În Sintea Mare şi Adea, grâul cultivat pe o suprafaţă de peste 100 de hectare a fost doborât la pământ, iar grădinile populaţiei au fost inundate. Culturile au fost distruse mai ales din cauza grindinei care a căzut. De asemenea, un copac a fost trăznit în comuna Cermei, însă nu s-au produs pagube", a declarat, ieri, Sorina Ambruş.

Tot din cauza furtunii, mai multe localităţi din judeţul Arad, precum şi câteva cartiere din municipiu au rămas fără alimentare cu energie electrică mai bine de cinci ore. Echipele de intervenţie au lucrat toată dimineaţa de ieri pentru remedierea avariilor. În comuna Gurahonţ, apa din canalele colectoare a intrat în gospodăriile oamenilor. A fost nevoie de intervenţia pompierilor, care au scos-o cu ajutorul pompelor.

Sute de case sub ape în judeţul Cluj

O furtună care s-a abătut luni seara în nordul judeţului a provocat inundaţii pe Valea Căşeiului, în comunele Căşeiu şi Chiuieşti. Comunitatea de romi din Căşeiu este una săracă, ce trăieşte de pe o zi pe alta. Peste sărăcia lor, natura se dezlănţuie cu regularitate, provocându-le alte necazuri.

Viitura a venit peste locuitorii din Căşeiu în jurul orei 1, în noaptea de luni spre marţi, şi a măturat casele situate în apropierea râului Sălătruc, care trece prin sat. În amonte, spre comuna Chiuieşti, revărsarea de ape distrusese un pod şi izolase patru sate, cu circa 300 de gospodării. Viitura a ajuns apoi în satul Coplean, unde a produs cele mai mari pagube.

Un bilanţ provizoriu indică inundarea a peste 200 de gospodării, prăbuşirea a trei case şi a mai multor anexe gospodăreşti. De asemenea, apa a dus la vale 20 de autoturisme şi a provocat moartea a peste 2.000 de păsări de curte.

Aproape 100 de pompieri şi militari din Dej au asigurat scoaterea apei din casele inundate şi au distribuit apăşi alimente sinistraţilor. Şefii Direcţiilor de Sănătate şi Sanitar-Veterinară, care au sosit în cursul zilei de ieri la faţa locului, au declarat că vor supraveghea vaccinarea copiilor şi tinerilor cu vârste între 2 şi 18 ani împotriva hepatitei. Cadavrele animalelor moarte urmau să fie strânse şi transportate la sediul unei firme din Dej, specializată în incinerarea lor.

Au salvat doar cărţile de şcoală ale nepotului

Casele distruse aparţin comunităţii rome din Căşeiu, specializată în munci sezoniere, printre care prepararea cărămizilor din lut. De altfel, majoritatea caselor de aici sunt făcute din lutul din zonă. Viorica Cosma, proprietara uneia dintre casele distruse, povesteşte că familia sa a fost obligată să părăsească în grabă în jurul orei 1 noaptea.

Apa ajunsese deja la poarta casei. La puţin timp după ce s-au refugiat pe o colină din apropiere, au auzit un zgomot puternic. Trei ore mai târziu, când viitura a scăzut în intensitate, au constatat că se prăbuşise tocmai casa lor. Au apucat să salveze doar cărţile de şcoală ale nepotului. În urmăşi familia ei au avut noroc, scăpând după alte inundaţii doar cu mobila udată. Atunci, în 1996, 13 case au fost distruse în total de ape.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite