Avem potenţial pentru utilizarea energiilor regenerabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lavinia Andrei, de la Fundaţia Terra Mileniul III, spune că în ţara noastră se pot valorifica sursele geotermale şi eoliene Lavinia Andrei, de profesie inginer energetician, este,

Lavinia Andrei, de la Fundaţia Terra Mileniul III, spune că în ţara noastră se pot valorifica sursele geotermale şi eoliene

Lavinia Andrei, de profesie inginer energetician, este, încă din 1998, preşedinta Fundaţiei Terra Mileniul III, una din organizaţiile neguvernamentale şi nonprofit de protecţie a mediului. Reprezentanţii fundaţiei analizează problemele legate de sursele de energie, având ca ţel reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră produse de industria energetică.

- Care este misiunea fundaţiei pe care o prezidaţi?

- Organizaţia Terra Mileniul III desfăşoară programe ecologice pentru conştientizarea populaţiei asupra efectelor provocate de schimbările climatice. Noi promovăm programe de dezvoltare durabilă la nivel naţional, regional şi global. Iniţial, am dorit să urmărim problema schimbărilor climatice, subiect care, la acea dată, nu prezenta un interes prea mare. Abia mai târziu am început să ne orientăm mai mult pe probleme legate de energie. Proiectele noastre vizează eficienţa energetică şi utilizarea resurselor regenerabile de energie. Am avut multe proiecte cu caracter educaţional, adresate copiilor de diferite vârste, de la grădiniţă şi până la liceu. Aceste proiecte abordau domeniul energiei, dar, pentru ca informaţia să le fie accesibilă, proiectele conţineau şi elemente din domeniul schimbărilor climatice. Mai mult decât atât, în proiecte au fost implicaţi foarte mulţi profesori. Am creat cărţi speciale pentru copii, au fost organizate spectacole, au avut loc activităţi de plantare de pomişori sau acţiuni de ecologizare a curţilor şcolilor sau a grădiniţelor.

- Cum au fost primite toate aceste activităţi?

- Încet, încet oamenii au început să ni se alăture şi am primit oferte de colaborare chiar şi de la alte organizaţii care făceau proiecte similare de educaţie prin alte oraşe din ţară. Acum avem o reţea, alcătuită din zece organizaţii neguvernamentale, numită "Reţeaua de Acţiune pentru Climă - România". În cadrul acestei reţele, ne preocupăm constant de problematica schimbărilor climatice. Mai nou, ne ocupăm şi de transporturi, agricultură sau exploatarea pădurilor. Organizaţiile sunt răspândite prin toată ţara, dar informaţia se transmite foarte repede şi dincolo de locurile unde există aceste fundaţii.

- Vorbiţi-ne de proiectele despre energia regenerabilă.

- Avem un proiect care se desfăşoară sub forma unei caravane şi se numeşte "Alege energia curată!". Este un proiect PHARE ce vizează promovarea resurselor de energie regenerabilă. România nu a făcut mare lucru pentru a promova şi pentru a dezvolta energiile regenerabile, fapt pentru care stăm destul de slab la acest capitol. Putem vorbi actualmente doar de folosirea energiei hidro, unde cea mai mare pondere o are barajul Porţile de Fier. Dar noile reguli ale Uniunii Europene prevăd însă că hidrocentralele de peste 10 MW nu pot fi considerate surse de energie regenerabilă, pentru că impactul lor negativ asupra mediului este foarte puternic. Aşa că, dacă scădem Porţile de Fier, constatăm că ţara noastră nu are cum să îşi îndeplinească ţinta propusă de UE. Chiar din toamnă va veni o directivă pe energiile regenerabile, care ne va pune la mare încercare. Din toamnă, va fi obligatoriu să producem energie regenerabilă.

În plus, încercăm să influenţăm legislaţia existentă pentru a deveni mai prietenoasă pentru investitor. Este păcat să nu profităm de ceea ce natura ne-a oferit. Avem un climat care ne permite utilizarea energiilor regenerabile. Mă refer aici la energia geotermală, la cea eoliană şi, bineînţeles, la cea solară. Încercăm să aducem aceste informaţii la cunoştinţa populaţiei şi autorităţilor locale, care, până acum, s-au arătat profund dezinteresate.

- Cum se desfăşoară concret această caravană?

- Noi dispunem de materiale de prezentare în care arătăm care sunt beneficiile utilizării energiilor regenerabile. Am colectat şi câteva studii de caz pe această temă. Mai mult decât atât, noi avem şi nişte echipamente ce utilizează energiile regenerabile pe care le folosim pentru demonstraţii. Avem, de pildă, două panouri solare pentru a arăta oamenilor cum se încălzeşte apa. Lumea pare foarte interesată de toate aceastea. Partea dificilă este că ne aflăm, în permanenţă, în discuţii cu primăriile din ţară pentru alocarea a patru metri pătraţi unde să expunem aceste materiale. Am fost solicitaţi doar de Camera de Comerţ din Călăraşi, pentru a merge să organizăm o astfel de caravană acolo.

- Care este soluţia ideală la îndemâna românilor?

- Cea mai la îndemână ar fi partea de energie solară pentru producerea apei calde. Nu mă refer aici numai la celule fotovoltaice pentru producerea curentului electric, care este destul de costisitoare, pentru că necesită o investiţie iniţială foarte mare. Omul obişnuit poate utiliza energia solară pentru producerea apei calde şi a încălzirii locuinţei. Gândiţi-vă numai la ce ar însemna dacă fiecare clădire ar dispune de un panou solar, şi nu ar mai fi necesară arderea combustibilului fosil pentru a produce apa caldă menajeră! Panourile pot fi utilizate şi în perioadele de iarnă mai puţin geroase, când aduc apa la o temperatură de 20-30 de grade. Ar mai fi nevoie de combustibilul fosil doar pentru a creşte temperatura până la 60-70 de grade. Chiar dacă investiţia iniţială este măricică, ea se amortizează foarte repede. Pe lângă aspectul de mediu, cel economic nu este mai puţin important în această privinţă.

- În afară de caravană, în ce alte proiecte sunteţi implicaţi?

- Împreună cu organizaţia Alma-Ro am fost implicaţi într-un proiect care s-a numit "Un parlament mai verde". În cadrul acestui program, am avut întâlniri cu parlamentarii, îndeosebi cu cei care aveau initiaţive pe problemele de mediu. Am organizat şi unele grupuri de lobby pe anumite tematici şi chiar am putut determina schimbarea unor legi. Tot în parteneriat cu Alma-Ro avem în desfăşurare un proiect ce are ca scop prevenirea dezastrelor. Mai există un proiect, "Tineri motivaţi pentru viitor", care se desfăşoară în parteneriat cu Bulgaria şi Macedonia, care îşi propune educarea elevilor de liceu în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite