Cum se pot pierde bani europeni?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oradea, absentă la din cadrul programului Urbact 2 Din cauză că primăria a refuzat să plătească 28 de euro, Oradea a pierdut un proiect de finanţare de la Comisia Europeană şi riscă să i se impute 600.000 de euro.


În data de 21 ianuarie o delegaţie orădeană trebuia să se deplaseze la Chalon-en-Champagne în Franţa, la o întâlnire cu partenerii din cadrul programului Urbact 2. Costurile ocazionate de deplasarea delegaţiei orădene erau suportate în proporţie de 98% de Comisia Europeană, municipalitate trebuind să contribuie doar restul de 2% din aceste costuri, adică 28 de euro, câte 14 euro de persoană. Primarul Ilie Bolojan a considerat însă că prezenţa delegaţiei orădene nu se justifică, şi, ca atare, nu a fost de acord ca angajaţii primăriei să facă deplasarea. Orlando Balaş, consilierul primarului susţine că ”deplasarea nu a mai avut loc deoarece este necesară efectuarea unui schimb de informaţii între Primărie şi Zona Metropolitană, pentru a se vedea dacă se justifică participarea pe viitor în cadrul acestui parteneriat”. Prin urmare, Oradea şi Zona Metropolitană au pierdut finanţarea pusă la dispoziţie de Comisia Europeană. În plus, partenerii din cadrul acestui proiect şi Comisia Europeană se pot întoarce împotriva municipalităţii pentru recuperarea a 600.000 de euro. Suma respectivă a fost cheltuită până acum în acest parteneriat pentru formarea personalului care să scrie proiece finanţate din bani europeni şi pentru cooperarea dintre municipalitate şi administraţiile locale din Zona Metropolitană.

Bani pierduţi

Primăria Oradea şi Zona Metropolitană Oradea au fost cuprinse, ca parteneri, în proiectul ”Rolul oraşelor în dezvoltarea urbană integrată”, program finanţat de Urbact 2. Proiectul vizează crearea unei reţele tematice cu ajutorul căreia după 2013, dată de la care România nu va mai beneficia de finanţări nerambursabile din partea Uniunii Europene, vor fi finanţate toate proiectele susţinute de Uniunea Europeană. În a două fază a proiectului, cea de dezvoltare, bugetul este de 73.967 de euro, din care Oradea urma să primească 9.254 de euro.  După faza de dezvoltare, municipiul ar fi primit alţi 700.000 de euro, bani care nu vor mai ajunge niciodată să fie folosiţi de municipalitate.

Oradea, singurul partener român

La nivelul municipiului Oradea s-a creat încă de anul trecut grupul de sprijin şi a fost obţinut acordul Autorităţii de Management a Programului Operaţional Regional, a Direcţiei de Strategie şi Coordonare Programe din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor pentru implicarea administraţiei locale orădene în cadrul acestui program. Totodată, în data de 24 iulie 2008, expertul Comisiei Europene care se ocupă de acest proiect a fost la Oradea. Vizita de lucru s-a axat pe furnizarea unor date generale şi specifice despre Oradea şi Zona Metropolitană, pentru stabilirea unor strategii cu responsabilii locali, în vederea elaborării unui studiu ce urma să fie punctul de plecare al acestui proiect. În proiect mai sunt implicate Chalon – en - Champagne (Franţa), Czestochowa (Polonia), Kielce (Polonia), Munchen (Germania), Arezzo (Italia), Trikali (Grecia), şi Zurich (Elveţia).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite