Tot mai multe posturi vacante în instituţiile de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariile scăzute din sistemul public au alungat forţa de muncă, posturile rămânând neocupate pe perioade lungi de timp. Salariile mici oferite de instituţiile de stat din ţara noastră au

Salariile scăzute din sistemul public au alungat forţa de muncă, posturile rămânând neocupate pe perioade lungi de timp.

Salariile mici oferite de instituţiile de stat din ţara noastră au dus la apariţia unui număr semnificativ de posturi ce nu mai pot fi ocupate. Şi asta din lipsă de concurenţi. Potenţialii candidaţi preferă să-şi încerce norocul într-o companie privată, acolo unde salariile medii sunt peste cele oferite de sistemul de stat românesc.

Dacă în urmă cu câţiva ani, românii se "băteau" pentru a obţine un post în Vamă, acum situaţia este radical schimbată. În acest moment, instituţia are atât la nivelul aparatului central, cât şi în teritoriu, aproximativ 650 de posturi vacante.

Deşi instituţia a organizat concurs încă din prima lună a acestui an, doar câteva dintre locurile libere au fost ocupate. Motivul? Salariul mediu net de încadrare porneşte de la 825 de lei, în cazul posturilor de execuţie şi ajunge la 1.473 lei, pentru posturile de conducere.


Doar patru posturi din 15 ocupate


Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) înregistra, la 12 februarie 2008, un număr de 652 de posturi vacante, potrivit unei situaţii furnizate pentru "Adevărul" de către instituţie. Din acestea, cele mai multe, respectiv 564 figurau în ţară, iar 88 erau posturi vacante în cadrul aparatului central al ANV. Pentru a acoperi o parte din deficitul de forţă de muncă, în perioada 16-17 ianuarie, instituţia a scos la concurs 15 posturi de execuţie, din care au fost însă ocupate doar patru.

"Dintre posturile scoase la concurs, 13 au fost în domeniul juridic şi două în domeniul economic. Din punct de vedere al nivelului studiilor solicitate, 14 posturi au solicitat studii superioare, în timp ce doar un post a fost disponibil pentru cei cu studii medii, au explicat pentru "Adevărul" reprezentanţii ANV. Potrivit acestora, salariul mediu net de încadrare pentru posturile anunţate la concursul din 16-17 ianuarie este de 825 de lei.
Atât reprezentanţii instituţiei, cât şi liderii de sindicat recunosc faptul că interesul pentru sistemul vamal a scăzut consistent în ultima perioadă şi indică salarizarea drept principală cauză.


Salariile mici, principala cauză


"Din statisticile realizate la nivelul instituţiei, se observă în ultimul timp o scădere a interesului pentru sistemul vamal. În principal, motivul acesteia este nivelul scăzut al salarizării", spun oficialii ANV.


Reprezentanţii sindicatelor spun că sistemul vamal s-a confruntat dintotdeauna cu deficit de personal, dar niciodată ca acum. "În acest moment sunt foarte mari probleme în zone precum Bistriţa, Cluj sau Timişoara", a precizat Vasile Marica, preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor "Sed Lex", menţionând că, postintegrare, Vama a preluat şi administrarea accizelor, fapt ce a determinat o majorare a numărului posturilor din schemă. Potrivit anunţurilor postate pe site-ul ANV, din cele 144 de locuri ce vor fi scoase la concurs în perioada 10 martie-26 martie, mai mult de jumătate sunt posturi de conducere.

Administraţia publică, sănătatea şi asistenţa socială, deficitare

În urma concursurilor ce vor fi organizate în perioada 10-11 martie, respectiv 12-13 martie, Vama vrea să recruteze spre exemplu nu mai puţin de 88 de şefi. Este vorba fie de directori executivi ai Direcţiilor Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale din oraşe mari precum Braşov, Ilfov, Prahova sau Satu Mare, fie de şefi de serviciu ai unor direcţii importante din cadrul aparatului central al ANV. Salariul mediu net de încadrare în cazul acestor posturi este de 1.473 lei.


Situaţia de la ANV nu este una singulară, majoritatea instituţiilor de stat confruntându-se cu această problemă. Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), administraţia publică, sănătatea şi asistenţa socială înregistrau cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante în ultimul trimestru al anului 2007.

La polul opus se situau industria extractivă şi sectorul de energie electrică, termică, gaze şi apă. În administraţia publică, ponderea locurilor de muncă vacante era de 6,13%, în sănătate şi asistenţă socială - 5,63%, în timp ce în industria extractivă se înregistra un nivel de 0,31%, iar în sectorul de energie electrică, termică, gaze şi apă - 0,43%.

Grupele majore de ocupaţii pentru care angajatorii prezintă cea mai mare ofertă de locuri de muncă au fost cele de specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice, dar şi tehnicieni şi maiştri. Cea mai redusă disponibilitate a locurilor de muncă se regăseşte în rândul ocupaţiilor de legislatori, înalţi funcţionari şi conducători, agricultori şi lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit. În profil teritorial, regiunea cu cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante a fost Bucureşti-Ilfov, urmată de regiunea Sud-Muntenia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite