Din cauza poluării, primăria din Paris oferă parcare gratuită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alerta de poluare cu oxizi de azot, emisă de garda de mediu a Franţei chiar înainte de Crăciun, a determinat autorităţile din Paris să impună măsuri speciale cu ocazia sărbătorilor de

Alerta de poluare cu oxizi de azot, emisă de garda de mediu a Franţei chiar înainte de Crăciun, a determinat autorităţile din Paris să impună măsuri speciale cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Cetăţenii aflaţi în aceste zile în capitala Franţei sunt rugaţi să circule cu metroul sau, dacă merg cu maşina, să parcheze imediat ce au ajuns la locul dorit. Şi, pentru ca locuitorii din Paris să nu-şi facă griji în privinţa taxelor de staţionare, primarul a suspendat temporar taxa de parcare.

Monoxidul de azot, emis în proporţie de 60% de către maşinile echipate cu motor diesel, e oxidat imediat ce este eliberat în atmosferă şi devine dioxid de azot, un gaz deosebit de iritant care pătrunde uşor în alveolele pulmonare. "Şoferii din Paris trebuie să dea dovadă de reţinere şi să apeleze cât mai des posibil la mijloacele de transport în comun. Altfel, riscăm să murim otrăviţi de gazele de eşapament", avertizează Bertrand Delanoë, primarul capitalei franceze.

El spune că în oraşe nu se mai poate circula decât cu viteză redusă şi este în interesul cetăţenilor să circule cu tramvaiul sau metroul, pentru că acestea nu sunt blocate în trafic. Ca să-i încurajeze pe parizieni să-şi lase maşinile parcate şi să plece la plimbare cu metroul, primarul a suspendat temporar taxele de staţionare, cerând celor în drept să blocheze toate aparatele de taxat montate în parcări.

Dar, pentru că poluarea nu vine numai de la maşini, primarul a interzis încălzirea locuinţelor cu cărbuni şi a limitat temperatura din instituţii la numai 18 grade Celsius. Medicii francezi recomandă fumătorilor să abandoneze cât mai repede acest viciu, întrucât, din cauza prezenţei continue a gazelor de eşapament în exces, organismul uman nu mai are capacitatea de a-şi reface, în timp util, celulele pulmonare şi riscul de cancer este extrem.
(Sabina Tudor)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite