3.000 de poliţişti au păzit 2.000 de participanţi la "Gay Pride"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Păzite de 3.000 de poliţişti, 2.000 de persoane s-au strâns, ieri, pentru a participa la "Parada Gay", desfăşurată pe un stadion din Ierusalim, după ce, în ajun, manifestarea propriu-zisă

Păzite de 3.000 de poliţişti, 2.000 de persoane s-au strâns, ieri, pentru a participa la "Parada Gay", desfăşurată pe un stadion din Ierusalim, după ce, în ajun, manifestarea propriu-zisă fusese contramandată din cauza marilor proteste iscate de desfăşurarea ei într-o piaţă din oraşul sfânt.
Poliţia israeliană a fost plasată în stare de alertă maximă ieri, atmosfera fiind deosebit de tensionată îndeosebi la Ierusalim, unde s-au combinat riscurile desfăşurării paradei homosexualilor, ale tradiţionalei rugăciuni de vineri a musulmanilor şi ameninţărilor de răzbunare ale grupărilor palestiniene după masacrul de la Beit Hanun din Fâşia Gaza. Ca urmare, circa 3.000 de poliţişti au asigurat protecţia adunării homosexualilor care s-a desfăşurat ieri, dar nu într-o piaţă din "oraşul sfânt", ci pe stadionul Guivat Ram din campusul universităţii ebraice, aflat chiar în centrul Ierusalimului.
Anularea paradei n-a fost de natură să elimine riscurile unor confruntări între homosexuali şi persoanele care n-au fost de acord ca o asemenea manifestare să aibă loc în "oraşul sfânt". De fapt, "Gay Pride" a fost anulată întrucât securitatea totală a manifestării n-a putut fi asigurată din cauza temerilor justificate de atentate palestiniene în semn de represalii după bombardamentele israeliene de la Beit Hanun, când au fost ucişi 18 palestinieni, toţi civili (femei şi copii). Decizia a fost bine primită de liderii evreilor ultra-religioşi, care au cerut colegilor lor să pună capăt oricărei manifestaţii împotriva homosexualilor. De peste o săptămână, aceştia, care reprezintă şapte la sută din populaţia israeliană, se aflau în luptă deschisă împotriva "Gay Pride". În trecut, ea fusese amânată de două ori: după retragerea israeliană din Gaza (toamna lui 2005) şi din cauza războiului din Liban, din vară. Totuşi, Curtea Supremă israeliană a autorizat desfăşurarea ei la 10 noiembrie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite