UPDATE Şedinţa CSAT: România retrage trupele din Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit, luni, de la ora 14.00, într-o şedinţă, la Palatul Cotroceni, prezidată de Traian Băsescu.

UPDATE 18.56 CSAT a decis ca România să-şi retragă forţele de ordine din Kosovo, adică 178 de poliţişti şi jandarmi. Mandatul acestora se termină în iarna acestui an. "CSAT a analizat Raportul privind prezenţa României cu jandarmi şi poliţişti în Kosovo şi a hotărât retragerea celor 178 de jandarmi şi poliţişti români, odată cu terminarea turului de serviciu, programată pentru luna decembrie a.c.. Detaliile acţiunii de retragere vor fi stabilite în coordonare cu partenerii europeni", se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

UPDATE 16.41 Şedinţa CSAT s-a încheiat, pe ordinea de zi anunţată anterior figurând teme referitoare la proiectul HG pentru aprobarea primei etape a strategiei de privatizare a CFR Marfă, concepţia de reconfigurare a sistemului de ordine publică, prezenţa României cu jandarmi şi poliţişti în Kosovo. Şedinţa a durat aproximativ două ore şi jumătate. Concluziile vor fi transmise printr-un comunicat de presă.

UPDATE 14.14 A început şedinţa CSAT.

Principalele teme de discuţie au fost:

- prezenţa României cu jandarmi şi poliţişti în Kosovo

- proiectul Hotărârii de Guvern pentru aprobarea primei etape a strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă "C.F.R. Marfă" S.A. şi a mandatului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pentru realizarea acesteia

- activităţile desfăşurate şi rezultatele obţinute în procesul de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional la nivelul porturilor maritime

- concepţia de reconfigurare a sistemului de ordine publică prin descentralizarea serviciului poliţienesc în slujba cetăţeanului.

Precedenta reuniune a CSAT a avut loc în data de 27 iunie.

În 25 august, surse guvernamentale au declarat că Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a recomandat Ministerului Transporturilor să discute cu Consiliul Concurenţei implicaţiile privatizării CFR Marfă, în măsura în care pot exista riscuri pentru siguranţa naţională, potrivit Mediafax.

Potrivit legii, înaintarea unor proiecte de acte normative către CSAT este o situaţie de excepţie, iar primul-ministru este cel care poate solicita înscrierea pe ordinea de zi a CSAT.

Guvernul a convenit cu FMI vânzarea unui pachet de 20% din acţiunile CFR Marfă şi a unui pachet de acţiuni reprezentând 20% din capitalul social al Tarom.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite