Cum faci afaceri cu statul dacă eşti consilier judeţean: lista schemelor financiare, directe sau prin familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de consilieri judeţeni din ţară au acţiuni sau sunt asociaţi la societăţi şi unii din ei au primit contracte cu instituţii ale statului.

Secretarul general al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, anunţa săptămâna trecută că au fost identificaţi 747 de consilieri judeţeni care sunt titulari în 1.200 de firme. Potrivit oficialului ANI, conflictul de interese intră în zona achiziţiilor publice. El arăta că, potrivit statisticilor, cel puţin 10% dintre firmele unde sunt administratori consilieri judeţeni au contracte cu autorităţile locale.

Potrivit unor verificări publicate de Mediafax, astfel de cazuri se întâmplă în judeţele Alba, Arad,  Braşov, Constanţa, Cluj, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Sibiu, Prahova, Timiş.

Iată lista:

ALBA

Eugen Popa (PSD): A participat la atribuirea contractelor de parteneriat cu Aitrans SA Aiud (transport public) şi Media Eveniment SRL Aiud (post de radio), în cadrul cărora el a fost acţionar şi censor.

Gheorghe Ioan Iviniş (PDL): A participat la licitaţia în care S.C. Voltrans S.R.L, al cărei acţionar majoritar era la acea dată Gheorghe Iviniş, a obţinut o parte majoritară din cele 18 trasee rutiere judeţene pentru perioada 2008-2011stabilite pentru zona Sebeş.

Marcel Simion (secretar executiv PDL Alba): Are contracte de consiliere şi reprezentare juridică încheiate cu primăriile din Alba Iulia, Vinţu de Jos, Cetatea de Baltă şi Şibot, primării conduse de primari PDL, cu tarife care variază între 300 de lei pe dosar şi 1.000 de lei pe lună.

Ioan Dârzu (preşedintele PSD Alba): Este vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Albalact SA. Albalact, firmă de lactate, s-a aflat în ultimii ani printre câştigătorii licitaţiei organizate de Consiliul Judeţean Alba în cadrul Programului "Cornul şi laptele".

ARAD

Sorin Victor Roman (PDL): Este asociat unic şi director general la Predict CSD Consulting, care are în derulare un contract cu Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP). Contractul se referă la servicii de formare, iar în 2010 consilierul a încasat peste 8.000 de lei de la ANPCDEFP, în timp ce pentru acest an estimează, în declaraţia de interese, că va încasa 3.500 de euro.

BRAŞOV

Gheorghe Duţu (PSD): Este asociat în firma SC Onco Card Invest SRL, care a semnat un contract de asociere în participaţiune cu Primăria Braşov în vederea construirii unui spital de oncologie, printr-o Hotărâre de Consiliu Local din iunie 2010. Contractul este pe o perioadă de 49 de ani şi are o valoare totală de 1.390.400 de lei.

Cristian Gabriel Drăghici (PDL): Prin cabinetul său de avocatură, Drăghici a încheiat, în cursul anului 2010, 20 de contracte de asisteţă juridică cu şase primării din judeţ (Făgăraş, Drăguş, Recea, Viştea, Lisa, Mândra), în valoare totală de 46.400 de lei.

Claudiu Coman (PNL): Este asociat unic al SC Soprad Grup SRL Braşov, iar în această calitate a încheiat, în martie 2010, un contract cu Electrica Distribuţie Transilvania Sud pentru "prestări servicii sociologice", pe o perioadă de 30 de zile, pentru suma de 15.000 lei + TVA.

Silviu Ştefan Hârşovescu (PDL): Este acţionar la SC Fidelitas Invest SRL Făgăraş, care a câştigat prin licitaţie un contract de asociere în participaţiune, în septembrie 2010, cu Primăria din Făgăraş pentru administrarea parcărilor din oraş, pentru 58,5% din încasările lunare.

CONSTANŢA

Gabriel Monea (PNL):

1. Contracte de achiziţie de bunuri, obţinute prin selecţie de oferte cu Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi, în valoare de 22.073,94 de lei, prin firma Ultramon Plus SRL.

Contract cu Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, în valoare de 1.808,43 de lei, prin firma Ultramon Plus SRL.

Trei contracte în valoare totală de peste 70.000 de lei cu Universitatea Maritimă Constanţa, prin firma Ultramon Plus SRL.

Un contract şi cu Inspectoratul General de Aviaţie, în valoare de 2.495,50 de lei, dar şi mai multe contracte cu trei unităţi militare (UM 02133, UM 02022, UM 02216 ), valoarea totatlă a acestora depăşind 138.540 de lei, prin firma Ultramon Plus SRL

Sapte contracte de prestări servicii, obţinute prin selecţie de oferte. Trei dintre acestea au fost cu UM 02022 Constanţa, în valoare totală de peste 100.000 de lei, şi câte unul cu Administraţia Porturilor Maritime Constanţa - 19.079,30 de lei , Agenţia Naţională de Pescuit Constanţa - 2.189,64 de lei, Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare - 15.057,01 lei, Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină Constanţa - 4.579.30 de lei. Toate prin firmă General Marine Safety SRL.

Adrian Gheorghiţă (PDL): Este asociat la Societatea Civilă de Avocaţi Liţcanu şi Gheorghiţă, care a încheiat în anul 2010 mai multe contracte cu diverse instituţii şi comune.

1. Cele mai multe contracte, peste 40, au fost încheiate cu comuna Valu lui Traian, acestea fiind de asistenţă juridică şi reprezentare litigii, iar valoarea contractului este de 400 de lei pentru toată durata dosarului, în fiecare caz în parte.

2. Peste 20 de contracte au fost realizate cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral, tot pentru asistenţă juridică şi reprezentare litigii, valoarea acestora variind între 500 şi 4.000 de lei pentru toată durata dosarului.

3. Cinci contracte de asistenţă juridică şi reprezentare litigii, în valoare de 400 de lei, până la finalizarea dosarului, cu cu comuna Lumina.

4. Un contract cu Asociaţia Consiliilor Locale Ceatalchioi şi Pardina din judeţul Tulcea, în valoare de 5.000 de lei, până la finalizarea dosarului, iar în perioada aprilie-decembrie 2010 a existat un contract de asistenţă juridică lunară cu Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol, în valoarea de 8.000 de lei pe lună.

CLUJ

Steluţa Racolţa: Este asociat/administrator al SC RSC Consulting SRL, care derulează din anul 2010 două proiecte din fonduri europene nerambursabile cu Ministerul Muncii pe dezvoltarea resurselor umane. Primul contract a început în septembrie 2010 şi are o valoare de 3,2 milioane de lei, iar cel de-al doilea, început o lună mai târziu, are o valoare de 1,7 milioane de lei. Ambele au durata de implementare de doi ani.

Sztranyiczki Szilard (UDMR): Este asociat la SC Project Trans Development SRL şi la SC Manasteg Impex SRL, dar bani a încasat de la Primăria Cojocna, condusă de un primar PDL, prin cabinetul său de avocatură. Astfel, consilierul UDMR are în derulare şapte contracte de asistenţă juridică încheiate cu Primăria Cojocna, începute în anul 2008. Acestea vor dura până la finalizarea unor procese. Sztranyiczki a încasat în urma contractelor suma de 13.425 de lei.

Vakar Istvan (UDMR): Soţia sa, Andrea Elisabeta, are un contract, obţinut prin licitaţie de proiecte, pe măsura 112 (instalarea tinerilor fermieri) încheiat în anul 2009 cu o valabilitate de trei ani, pe o sumă de 25.000 de euro, cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), unde Vakar Istvan este director adjunct al oficiului din Cluj.

Dan Canta (PSD): SC Protectim, unde Canta este asociat cu 50 la sută, a derulat în anul 2010 un contract cu Primăria Gherla, condusă de un primar PDL, obţinut prin licitaţie, de executare a unor lucrări la acoperiş, în valoare de 72.812 lei.

Traian Cuc (PSD): Apare ca asociat firma Gentilia Construct, în cadrul căreia activează şi soţia sa, Daniela, şi care a obţinut în aprilie 2011 un contract de lucrări cu Primăria comunei Ciurila, care are primar PDL, în valoare de 50.000 de lei.

Eugen Cecan (PNL): A derulat, în 2010, opt contracte cu şase primării din judeţ pentru execuţia unor lucrări de construcţii prin firma K&P Construct, unde era asociat cu 90 la sută. Valoarea totală a acestor contracte obţinute prin achiziţii directe sau licitaţie depăşeşte suma de 513.000 de lei. Prin K&P Construct s-au realizat lucrări de pasarele, poduri, podeţe, instalaţii electrice la diverse investiţii ale primăriilor Beliş, Căpuşu Mare, Vad, Frata, Gârbău sau Vultureni, toate conduse de primari liberali.

Mihai Szeplekan (PNL): Este plătit, lunar, de primăriile comunelor Ţaga, Sânmartin şi Sânpaul, conduse de primari PNL, cu sume cuprinse între 450 (de la două primării) şi 1.100 de lei (de la o primărie). Szeplekan oferă acestor primării asistenţă juridică pe durată nedeterminată, în baza unor dispoziţii ale primarilor.

Petru Guş (PRM): A încasat, din anul 2005 până în 2010, o sumă totală de 4.300 de lei de la Primăriile Sănduleşti şi Ciurila, pentru care a executat evaluări de terenuri.

HUNEDOARA

Alin Simota (PNL): În ianuarie 2010, una dintre societăţile lui Simota, Simar, şi-a adjudecat o licitaţie de reabilitare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva pentru 2.592.261 lei fără TVA. În iunie 2010, Simar a beneficiat de alt contract de la CJ Hunedoara, pentru "lucrări suplimentare" la aceeaşi clădire, în valoare de 258.563 lei fără TVA.

Tot în anul 2010, o altă firmă, Atomis, care are sediul declarat la aceeaşi adresă cu Simar, a ofertat şi câştigat o altă licitaţie organizată de CJ Hunedoara, care avea ca obiect reabilitarea bazei sportive "Michael Klein" din municipiul Hunedoara. Valoarea iniţială a fost de 520.000 de lei, iar în urmă cu câteva luni şi acest proiect a fost suplimentat în baza actelor adiţionale cu 184.000 de lei, fără TVA.

IAŞI

Dinu Apăvăloaei (PSD): În 14 aprilie 2009, firma sa, SC Amed Group SRL, a semnat un contract în vederea efectuării unor activităţi de transport pentru societatea Lucrări Drumuri şi Poduri din subordinea CJ.

Cristian Stanciu (PSD): A încheiat în anul 2010 un contract cu Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Vaslui, privind reconversia profesională, în valoare de 8.200 de lei. Cristian Stanciu a mai obţinut în anul 2010 un contract pentru reabilitarea unei grădiniţe din municipiul Iaşi, în valoare de 84.377 de lei. În anul 2011, Fundaţia Ecologică Green a aceluiaşi consilier a obţinut un contract cu Agenţia Naţională pentru Romi, în valoare de 33.000 de lei.

Mirela Dobresanciuc (PSD): Firma acesteia, SC Tehnomex SRL a livrat Primăriei Iaşi, condusă de social-democratul Gheorghe Nichita, produse de panificaţie în valoare de 257.000 de lei. Totodată, alte 12 contracte au fost semnate cu primării şi unităţi şcolare din judeţ, valoarea acestora fiind cuprinsă între 6.600 de lei şi 96.000 de lei.

MUREŞ

Doru Aurelian Borşan (PDL): Firma sa, SC Irokar Company, a fost, în perioada 2008-2010, beneficiara unui contract cu Primăria Târgu Mureş privind închirierea unui spaţiu pentru primăria de cartier din "Tudor Vladimirescu".

Mora Akos Daniel (PNL): Are contracte prin firmele sale pentru construcţii de şcoli şi spitale - cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, administraţiile din Breaza, Crăieşti, Sighişoara, Suplac, Iernut, Măgherani, Sângeorgiu de Pădure, Hodac, Lunca, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Spitalul Municipal "Dr. Gh. Marinescu" Târnăveni. De asemenea, este menţionat un contract primit tot în urma unei achiziţii publice de la SC ELCEN Electrocentrale Mureş (în 2009, pentru 30 de zile, în valoare de 62.105 lei). Valoarea totală a contractelor menţionate se ridică la 13.344.434,09 lei.

Ilyes Toth Alexandru (UDMR): O rudă a sa de gradul I, Ilyes Toth Botond Lehel, are contracte, prin Sylevy Salubriserv SRL, cu 15 primării din Mureş şi din afara judeţului, pentru salubrizare, valoarea totală a acestora fiind de 2.124.961,24 lei fără TVA.

Nicolae Havrileţ (PNL): Este acţionar la SC Gascop SRL, cu 90% din acţiuni şi beneficiarul unor contracte încheiate între SC Gascop SRL şi E. On Gaz Distribuţie, respectiv Transgaz Mediaş, în urma unei licitaţii publice pentru prestări servicii, în valoare de 198.920 de lei, în 2011. Asociaţia Caritabilă "Femeia Mileniului III", reprezentată de soţia sa, are în derulare un contract de cofinanţare pe un an cu CJ Mureş, valoarea totală a proiectului "Centru de asistenţă şi consiliere pentru femei şi copii defavorizaţi" fiind de 5.000 de lei.

SIBIU

Gheorghe Dicu (PNL): A avut, în 2010, contracte cu statul, valoarea declarată a acestora fiind de 2.434 de lei. Potrivit sursei citate, Dicu este asociat la firma SC Safa SRL, care se ocupă de confecţii din aluminiu şi PVC, iar banii i-a primit pentru "lucrări de reparaţii în diverse instalaţii".

Daniela Câmpean (PDL):

A avut, în 2010, mai multe contracte de asistenţă juridică încheiate cu diferite primării din judeţul Sibiu, cele mai multe conduse de primari PDL. Astfel, Daniela Câmpean a lucrat ca avocat pentru primăriile Cristian (6.700 de lei), Marpod (4.360 de lei), Gura Râului (4.100 de lei), Miercurea Sibiului (1.200 de lei), Şura Mică (1.200 de lei), toate aceste primării fiind conduse de primari PDL. Cei mai mulţi bani, însă, Daniela Câmpean i-a primit, în 2010, de la Primăria Boiţa - 7.600 de lei, această primărie fiind condusă de un reprezentant al PSD.

Tot în 2010, Daniela Câmpean a avut contracte de asistenţă juridică încheiate cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu (în valoare de 400 de lei), Direcţia Silvică Sibiu (200 de lei), Spitalul CFR Sibiu (1.612 lei).

Soţul ei a încheiat, în 2010, un contract de prestări servicii cu Agenţia Regională de Protecţia Mediului Sibiu, în valoare de 38.160 de euro.

PRAHOVA

Ioniţă Toma (PSD): Acţionar la 12 societăţi comerciale, potrivit declaraţiei sale de interese. Firma la care este director şi unde deţine 33 la sută din acţiuni, SC Paulus SRL, a încheiat în ultimii trei ani 18 contracte pe bani publici, cu diverse instituţii sau societăţi, de la primării de comune până la şcoli şi spitale, de la Teatrul din Ploieşti până la Romgaz.

Radu Ionescu (PDL): Firma Mihaelei Ionescu, soţia consilierului, a derulat un contract cu Primăria Ploieşti în baza căruia a primit, în medie, 11.000 de lei pe zi. Firma Mihaelei Ionescu a semnat un contract primit prin încredinţare directă, în baza căruia firma a efectuat "prestări servicii" în perioada 24 - 29 mai contra sumei de 66.000 de lei.

Mircea Grigore (PSD): Cabinetul individual de avocatură al lui Mircea Grigore a încheiat un contract de asistenţă şi reprezentare cu Primăria Ciorani din judeţul Prahova, condusă de un primar PSD. În baza acestui contract, avocatul primeşte lunar 1.300 de lei brut, respectiv 650 de lei net. Cabinetul de avocatură al lui Grigore a semnat un contract similar anul acesta şi cu Serviciul de Ambulanţă Prahova, contract în baza căruia avocatul primeşte lunar 1.800 de lei brut.

Prahova Adrian Semcu (PNL): Firma Senax Prod, la care deţine acţiuni unul dintre fiii lui Semcu, a derulat, începând cu octombrie 2008, timp de doi ani, două contracte de investiţii cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, unul în valoare de 654.473 de euro, celălalt în valoare de 160.956 de euro.

TIMIŞ

Constantin Ostaficiuc (PDL):

1. Firma Ornella Design SRL, unde soţia preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Lucia Valentina Ostaficiuc, deţine 50 la sută din acţiuni şi funcţia de administrator, iar Diana Ornella Andreescu, fiica lui Ostaficiuc, deţine 25 la sută din acţiuni, a avut relaţii contractuale cu Muzeul de Artă Timişoara, prin încheierea pe o perioadă nelimitată a contractului de furnizare având ca obiect servicii de tipărire pe baza comenzilor ferme ale autorităţii contractante.

2. Ostaficiuc, în calitate de preşedinte al CJ Timiş, a aprobat un raport întocmit de o comisie de evaluare şi selecţie a ofertelor care a negociat direct cu reprezentanţii Ornella Design concesionarea unei parcele 816 metri pătraţi în perimetrul Parcului Industrial. Perioada de concesionare era de 49 de ani, la o valoare de 4,2 euro metru pătrat/an plus TVA.

Dorin Hehn (PNŢCD): A încasat, potrivit ultimei declaraţii de interese completate, aproape 20.000 de lei în calitate de membru în Consiliul de Administraţie al SC Retim S.A., societate care se ocupă de salubrizare în întreg municipiul Timişoara.

Daniel Preunca (PDL): Soţia lui, Ionela Preunca, este acţionar la firma S.C. Inter Conecter SRL, care se ocupă de distribuirea de produse alimentare. Societatea a câştigat mai multe contracte după ce a participat la licitaţii electronice pentru Direcţia Judeţeană de Tineret Timiş, Spitalul Municipal din Timişoara, Spitalul de Copii Timişoara, Universitatea Politehnică Timişoara şi Cantina Socială. Valoarea totală a contractelor, potrivit declaraţiei de avere completată în luna mai, este de aproape 478.000 de lei, din 2009 şi până în prezent.

Viorel Sasca (PNŢCD): a câştigat o competiţie a Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS) şi a primit un contract pe trei ani cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie şi Materie condensată în valoare de 200.000 de lei. De asemenea, el a încheiat, în 2011, un contract de parteneriat cu National Development Agency of Hungary, în valoare de 137.500 de euro.

Elisabeta Spătaru (PDL): Firma Elidan Sante SRL, unde consilierul judeţean e asociat şi administrator, a câştigat, din 2000, două contracte pentru prestări de servicii medicale la firmele Drumco şi Administraţia Domeniului Public Timişoara. Valoarea celor două contracteeste de 36.000 de lei pe an.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite