Vosganian, corespondenţă cu Paul Goma: "Ştiam că veţi fi însărcinat cu aceasta ingrată misiune"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Goma
Paul Goma

Senatorul Varujan Vosganian a schimbat mesaje electronice cu disidentul anticomunist Paul Goma, aflat în azil politic la Paris din 1977.

În scrisori electronice trimise în luna octombrie 2011, Vosganian îi cere o întâlnire lui Goma (76 de ani) dar primeşte un refuz: "Care o fi motivaţia mesajului? (...) Mor de curiozitate sa aflu numele factorului care v-a însărcinat sa-mi scrieţi, sa scoateti castanele (...) Dar nu va întreb cine anume este. Fiindca ştiu. Dealtfel ştiam înca de acum o saptămâna ca veţi fi însarcinat cu aceasta ingrata misiune".

Vosganian i-a mai transmis lui Goma că s-a interesat la Ministerul Justiţiei şi la Ministerul de Interne şi că "domnul Paul Goma figurează în evidenţele instituţiei respective cu statut de cetăţean român", deci "cetăţenia română nu i-a fost retrasă niciodată".

Contactat de "Adevărul", Vosganian nu a dorit să comenteze mesajele. "Goma este un om foarte sensibil şi nu este bine să evoci dialogul cu domnia sa în public", a spus el.

Armeanul Varujan Vosganian a pătimit pentru România democrată  Foto: marian iliescu

Contactată de "Adevărul", Flori Bălănescu, care a îngrijit cartea lui Paul Goma "Scrisuri 1971-1989", a spus că Goma "ar vrea să se întoarcă în ţară, dar nu cu coada între picioare, ca un câine".

Paul Goma a fost expulzat din ţară de către autorităţile comuniste în decembrie 1977, alături de familia lui, pentru activitatea sa publicistică şi pentru că asculta postul de radio Europa Liberă. Goma a continuat să critice regimul comunist din exil şi a fost filat în permanenţă de Securitate, la comanda generalului Nicolae Pleşiţă.

TEXTELE SCRISORILOR

Vicepreşedinte PNL şi prim-vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania, Vosganian i-a scris lui Paul Goma la 10 octombrie 2011:

"Dragă domnule Goma,

imi permit sa va scriu, desi dumneavoastra probabil ca nu ma cunoasteti. Sunt Varujan Vosganian, prim-vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania. Am ocupat in ultimii douazeci de ani o seama de demnitati in statul roman, printre care si pe cea de ministru al economiei si finantelor in anii 2006 - 2008, pe vremea cand prim ministru era Calin Popescu Tariceanu. In prezent sunt senator.

In perioada 21-22 octombrie voi fi la Paris pentru o intalnire cu scriitori de origine armeana din diaspora. Mi-ar face mare onoare sa va intalnesc. Educatia pe care am primit-o in familie, felul in care am trait in perioada comunista si valorile in care cred mi-au insuflat fata de dumneavoastra un profund respect. In Romania suntem foarte multi care va socotim unul dintre reperele rezistentei demne impotriva dictaturii comuniste si consideram ca prezenta d-voastra ar fi un bun model pentru o societate aflata in deriva.

Daca incuviintati, printr-un eventual raspuns, m-as bucura mult sa va pot intalni. Cu mult drag si adanc respect."

(sursa: paulgoma.com)

La 11 octombrie 2011, Goma îi răspunde lui Vosganian:

Domnule Varujan Vosganian,

Observ ca mesajul Dvs primit ieri, în jurul prânzului a cunoscut, pâna la raspunsul meu - în aceasta dimineață - o raspândire necunoscuta scrierilor mele. Foarte bine: am devenit celebru: mi-a scris însusi Varujan Vosganian, vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor, senator si scriitor.

Care o fi motivația mesajului? Eu nu v-am adresat nici o petiție, nici o reclamație, nici vreun bilețel-de-prietenie - atunci? Mor de curiozitate sa aflu numele factorului care v-a însărcinat sa-mi scrieți, sa scoateti castanele cu mâinile Dvs. Dar nu va întreb cine anume este. Fiindca stiu. Dealtfel stiam înca de acum o saptămâna ca veți fi însarcinat cu aceasta ingrata misiune.

Ce aveți de gând să-mi comunicați? Sau poate vreți sa vă cereți scuze pentru complicitatea-prin-tăcere la care ați consimțit voios la antisemitizarea mea, de pe urma careia mi s-a prelungit pedeapsa de nu mi se restitui cetățenia, de a nu fi reprimit în Uniunea Scriitorilor, de a nu putea publica în România, în româna, decât cu mari greutați - fiindca vegheaza noua-cenzura unde oficiaza cu vigilența profitorul de vârf al răsucirii, ca în procesul de la Grivița, N. Manolescu: din acuzat de antisemitism (citește: de analfabetism) în feroce acuzator de "antisemiți", ca mine si de "legionari", ca L.I.Stoiciu, faptă răsplătită cu treizecidearginții postului de ambasador Unesco la Paris - demers nobil, susținut de ambasadorii americani la Bucuresti Taubman si Gordon?

Au poate despre altceva aveați de gând sa ma întrețineți?

Soluția se afla la îndemâna: folosiți curierul electronic: scrieți-mi.

Vă voi citi cu atenție si vă voi raspunde.

Paul Goma

(sursa: paulgoma.com)

Vosganian trimite altă scrisoare în care-l informează pe Goma că e cetăţean român şi se oferă să-l ajute se ia paşaportul românesc.

„Draga domnule Paul Goma,

Am primit astazi de la Ministerul Justitiei si de la Ministerul de Interne confirmarea faptului ca aveti statutul de cetatean roman. Daca doriti, va pot da numarul adresei prin care Ministerul de Interne adevereste Ministerului Justitiei faptul ca figurati in evidentele Autoritatii Nationale pentru Cetatenie ca cetatean roman. Asadar, puteti oricand sa va ridicati, prin intermediul Ambasadei Romaniei de la Paris, pasaportul romanesc.

Nu mi-ati raspuns la adresa prealabila, ca sa stiu daca pot incepe demersurile pentru reintegrarea dvs. in Uniunea Scriitorilor si inceperea demersurilor pentru a putea obtine indemnizatie de merit. Daca doriti, putem contacta noi Ambasada Romaniei de la Paris pentru a vedea ce formalitati trebuie indeplinite pentru a va recapata pasaportul romanesc.

Cu prietenie,

(sursa: liviuioanstanciu.ro)

"Vom coborî toţi trei, vom semna"

Răspunsul lui Goma, de la 26 octombrie:

"Va multumesc pentru demersuri, dar nu stiu cum se face cà eu sunt ultimul care aflà mersul trebilor privindu-ma. Nu am secrete, dar ma întreb de ce mesajele Dvs. se opresc întâi la LIS (Liviu Ioan Stanciu, n.r.), de acolo sunt cules de càtre cititorii blogului - ei mi le trimit, nu Dvs., expeditorul. Asa si acum. Cititori ai blogului Dvs mà informeazà de ceea ce eu, interesatul, destinatarul, nu am fost informat. In fine...

Va rog, deci, trimiteti-mi hârtia care confirmà cà to†i membrii familiei mele sunt cetà†eni români, nu doar eu. Ceea ce a reprodus LIS este identic cu ceea ce primisem în 2006, cu monumentala justificare a ministrului de Justi†ie, Monica Macovei ràmas intactà:

"Referitor la statutul juridic al membrilor familiei domnului Paul Goma, nu am efectuat verificari întrucât nu detinem date de stare civila ale acestora, respectiv numele si prenumele, data si locul nasterii."

Nu pot sà nu observ similitudinea de tratament care mi se aplica la Bucuresti si la Chisinau: cu o lipsa de fantezie intristatoare în ambele capitale ale României sunt tratat... la singular - contaminarea se trage de la Dungaciu, consilier al lui Ghimpu, trimis de Basescu: stiind cà nu voi accepta cetatenia doar pentru mine, imaginistii sfetnici nu sunt capabili sà imagineze si alte metode - ticaloase - de a ma face sa nu accept tratamentul numai pentru mine.

In scrisoare mea ultimà aratasem cà sunt de acord cu demersurile în legàturà cu membria în Uniunea Scriitorilor, cu îndemnizatia de merit - si cu ale despagubirilor pentru cei 41 ani de suferinte pricinuite de Uniunea Scriitorilor, care m-a exclus din aprilie 1977 - desigur, însotite de scuzele cuvenite.

Nu inteleg ultima frazà:

"Daca doriti, putem contacta noi Ambasada Romaniei de la Paris pentru a vedea ce formalitati trebuie indeplinite pentru a va recapata pasaportul romanesc."

Despre care "formalitati" vorbiti? Nu cumva "o mica cerère"?, dupà limba româna a ministrului de Justitie Monica Macovei?

Nu voi face nici o micà, nici o mare cerère, dupà cum nu am fàcut - cerère - nici când am fost exclus din Uniunea Scriitorilor (în aprilie 1977), nici dupà 20 noiembre acelasi an, când am fost alungat din tara mea - si mi s-a furat cetàtenia, oricâte eforturi de a sulemenu adevarul ar face autoritatile noi si vechi.

Chestiunea pasapoartelor:

Ambasada sà-mi cearà, prin postà, fotografiile noastre ale membrilor familiei mele; noi vom expedia - prin posta - fotografiile. Când pasapoartele vor fi gata, sa trimita la domiciliul nostru un functionar, pentru semnaturi. Din stradà, de la poarta imobilului, sà telefoneze (la 01 43 58 30 44). Vom coborî toti trei, vom semna.

Sa nu astepte sa-i si multumim (din inimà partidului).
Va voi multumi domniei voastre.
Paul Goma»

(sursa: liviuioanstanciu.ro)

Vosganian pe blog: Cetatenia romana nu i-a fost retrasa niciodata

Varujan Vosganian a scris, pe blog, la 25 octombrie:

"O veste buna pentru prietenii lui Paul Goma. Scriitorul are statut de cetatean roman

O laudabila actiune a fost demarata de curand pentru a solicita redarea cetateniei romane scriitorului Paul Goma, unul dintre cei mai curajosi dizidenti ai regimului comunist. Aceasta initiativa a fost sustinuta de o petitie adresata Parlamentului si semnata de sute de personalitati ale culturii romane precum si de o declaratie politica in Camera Deputatilor.

Am facut demersurile necesare pe langa Ministerul Justitiei - Autoritatea Nationala pentru Cetatenie si Ministerul Administratiei si Internelor - Directia Generala de Pasapoarte. Prin adresa nr. 689084/21.10.2011, MAI - DGP comunica, in urma solicitarii noastre, ca domnul Paul Goma figureaza in evidentele institutiei respective cu statut de cetatean roman, conform art. 34 din Legea 21/1991 a cetateniei romane, cu alte cuvinte, cetatenia romana nu i-a fost retrasa niciodata.

Aceasta nu inseamna, insa, ca demersurile privind acordarea respectului si sprijinului ce se cuvin unui mare patriot roman, cum este Paul Goma, nu trebuie sa continue".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite