Cele 10 idei ale USL pentru bugetul pe 2012: UDMR şi minorităţile, invitate la negocieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD,Victor Ponta, a declarat luni, că USL va transmite 10 propuneri economice, care constau în calcule referitoare la bugetul pe 2012, grupurilor parlamentare ale UDMR şi minorităţilor.

USL propune pentru bugetul pe 2012 cinci măsuri sociale, cu impact negativ asupra veniturilor bugetare, şi cinci măsuri complementare, de reducere a cheltuielilor bugetare.

Cele cinci măsuri sociale sunt:

1. Reducerea CAS

2. Revenirea TVA la 19% printr-o etapizare multianuală

3. Introducerea schemei de ajutor a agricultorilor prin reţinerea doar a 9% TVA

4. Menţinerea surselor de finanţare pentru proiectele cu fonduri europene

5. Respectarea legii privind indexarea pensiilor cu rata inflaţiei.

Celelalte cinci măsuri anunţate de Ponta, de reducere a cheltuielilor bugetare, sunt:

6. Reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii

7. Suspendarea programului PNDI de "investiţii cu destinaţie strict politică"

8. Interdicţia ca Fondul de rezervă al prim-ministrului să fie folosit pentru finanţarea unor autorităţi locale pe criterii politice

9. Păstrarea contribuţiei actuale la pilonul II de pensii

10. Asigurarea cotelor de cofinanţare la proiectele europene.

"Pe calculul nostru, aplicarea acestor zece măsuri, acceptarea acestor zece amendamente, bugetul va avea un plus de 0,6% PIB, respectiv un miliard de euro. Aceste propuneri vor fi prezentate de USL, vineri, FMI, şi le vom transmite şi grupurilor parlamentare ale UDMR şi minorităţi, încercând să avem un dialog cu aceştia - am avut de fiecare dată când a fost vorba de lucruri importante", a spus Ponta.

El a arătat că, dacă aceste măsuri vor fi acceptate, USL va vota bugetul pe 2012.

Ialomiţianu: Propunerile sunt "populiste"

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, luni, că a văzut condiţiile puse de USL şi a analizat planul de măsuri al acestora, apreciind că nu pot fi mărite cheltuielile şi reduse impozitele şi taxele.

"Nu poţi să măreşti cheltuielile şi să reduci şi impozitele şi taxele, impactul ar fi de peste 20 de miliarde de lei, a mări deficitul cu peste 3,6%, un lucru care ar duce la încălcarea legislaţiei europene privind procedura de ieşire din deficit excesiv. Mai mult decât atât au propus (cei din USL - n.r.) reducerea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile cu 50%. Să nu uităm că din 31 de miliarde cheltuieli cu bunuri şi servicii, 16 miliarde sunt medicamente şi servicii medicale. Nu cred că USL vrea să reducă medicamentele şi serviciile medicale, să închidem spitalele", a explicat el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite