Programul de guvernare al UNPR: Parlament unicameral, vot mixt, reorganizarea Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a prezentat, luni, principiile programului de guvernare al partidului, denumit "România progresistă", care va fi lansat public la finalul acestui an.

Programul de guvernare va fi supus dezbaterii publice în cadrul unei platforme de dialog pe care UNPR o va lansa în zilele următoare. Platforma s-ar putea numi, potrivit unor surse din UNPR, "Uniunea Social Progresistă".

Principalele puncte din programul de guvernare al UNPR se referă la:

1. Modificarea Constituţiei în sensul clarificării raporturilor dintre preşedinte, premier şi Parlament.

2. Introducerea moţiunilor de cenzură constructive.

3. Parlament unicameral cu 300 de locuri

4. Votul mixt, cu majoritatea parlamentarilor aleşi uninominal, iar restul de pe o listă naţională.

5. Consolidarea republicii semi-prezidenţiale şi clarificarea condiţiilor în care preşedintele poate participa la şedinţele de guvern.

6. Reorganizarea administrativ-teritorială, Marian Sârbu argumentând că în multe locuri "administraţia locală este condusă de clanuri şi înţelegeri transpartinice fără legătură cu legea".

7. Reorganizarea Guvernului, considerat acum "ca o formulă mult prea zdrenţuită". În viziunea UNPR s-ar impune înfiinţarea unui Minister al Economiei, Finanţelor şi Muncii şi a unui Minister al Sănătăţii şi Protecţiei Sociale.

8. UNPR se va opune oricărei tentative de privatizare a CEC şi a EXIMBANK.

Uniunea Social Progresistă, în decembrie

Preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, vineri, la Craiova, la o televiziune locală, că la sfârşitul lunii decembrie se va forma Uniunea Social Progresistă, o platformă civică de centru-stânga, care va susţine UNPR la alegerile de anul viitor.

"Anunţ în premieră în această emisiune, că la sfârşitul lunii decembrie se creează Uniunea Social Progresistă. Este, de fapt, o mişcare civică în care asociaţiile de pensionari, patronatele, sindicatele, marile valori ale României vor fi reprezentate de noi într-o mişcare civică atât în Guvern cât şi în Parlamentul României. Această platformă civică de centru-stânga, de interes naţional pentru România şi români, se va numi Uniunea Social Progresistă. Deja semnăm protocoale", a declarat, vineri, Gabriel Oprea, preşedintele executiv al UNPR. El a mai precizat că, la alegerile viitoare UNPR va participa cu susţinerea acestei platforme civice.

image

"Platforma de Stânga" va fi lansată în 10 noiembrie

Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, anunţă, într-o postare pe blog, intitulată "Dacă nu progresiştii, atunci cine?", că va face public, în 10 noiembrie, documentul numit "Platforma de Stânga", care, potrivit autorului, nu este "nici partid, nici personaj de benzi desenate".

Cristian Diaconescu, noul ministru de Externe al României

El afirmă că "Platforma de Stânga" este documentul care desparte "ireversibil" stânga europeană modernă şi progresistă de stânga comunistă ori neocomunistă.

Diaconescu precizează, totodată, că documentul "Platforma de Stânga" ar trebui să împlinească "relevanţa şi vibraţia" unor documente precum "Dorinţele Partidei Naţionale", pe care îl consideră a fi progresist "prin excelenţă" şi vital pentru etapa transformării şi evoluţiei vieţii politice româneşti de la 1848.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite