UDMR nu vrea regiunile PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că, din punctul de vedere al UDMR, subiectul reorganizării teritoriale e închis până după alegerile din 2012.

La observaţia că PDL marşează pentru reorganizarea teritorială, viceliderul UDMR a răspuns: "Aşa e în coaliţie".

Borbely a spus că UDMR prefer să închidă acest subiect pentru că "în fiecare săptămână vin nu ştiu câte variante". "Am înţeles cu 12 regiuni, cu 10 regiuni (...). Noi nu putem intra în alegeri cu aceste semne de întrebare", a spus el.

În replică, Emil Boc a declarat că reorganizarea "e una din priorităţile PDL", că partidul are "un mandat de negociere" în acest sens şi că "nu discutăm în presă soluţiile".

PDL e dispus la negocieri

Preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, deputatul Sulfina Barbu, a declarat, vineri, că PDL doreşte o variantă de reorganizare care să-i convină şi UDMR-ului. " Vrem să discutăm şi un număr mai mare de regiuni, noi am propus opt, tocmai pentru a găsi o soluţie convenabilă şi pentru partenerii noştri", a declarat Sulfina Barbu.

Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente, a declarat, luni, că Uniunea va respinge reorganizarea dacă va ajunge în Parlament. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a răspuns, tot luni, că se poate găsi o formulă de compromis care să facă Uniunea să depăşească această idee.

Dacă se face, se face fără UDMR

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, la Arad, că reorganizarea administrativă nu va avea loc până în 2012, iar dacă se va face, "se va face fără UDMR", pentru că Uniunea nu acceptă variantele propuse până acum şi în plus "o reformă administrativă trebuie făcută la începutul ciclului electoral, nu la sfârşitul mandatului"

Kelemen Hunor a adăugat că transformarea judeţelor în megajudeţe sau transformarea regiunilor de dezvoltare în judeţe ar fi o greşeală. "Atragerea de fonduri europene este un argument slab, nu din cauza judeţelor actuale, nu din cauza problemelor din administraţia judeţeană nu am atras fonduri sau am atras foarte puţine fonduri", a mai spus Hunor

Liderii PDL şi şefii organizaţiilor judeţene ale partidului au mandat, la 2 octombrie, în întâlnirea de la Vila Lac, BPN al formaţiunii ca până la finalul lunii noiembrie să definitiveze detaliile reorganizării administrativ-teritoriale.

În iunie 2011, conducerea UDMR a anunţat că „după consultările cu organizaţiile teritoriale, am ajuns la concluzia că nu putem susţine varianta transformării celor opt regiuni de dezvoltare în opt judeţe, nici varianta «opt plus doi»". Potrivit lui Hunor, oferta făcută de Traian Băsescu în cadrul discuţiilor de la Cotroceni, aceea de reorganizare în opt megajudeţe plus Harghita şi Covasna, nu poate fi acceptată, Uniunea fiind pentru reforma administraţiei publice locale în cadrul actual al celor 41 de judeţe.

Liderii UDMR vor ca judeţele Mureş, Harghita şi Covasna (aşa-zisul Ţinut Secuiesc), unde deţin şefia Consiliului Judeţean, să fie comasate într-o singură regiune.

UDMR vrea 16 judeţe, nu 8

UDMR vrea 16 judeţe, nu 8
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite