Adventiştii de ziua a şaptea, invitaţi la Rege. Stenograme: "Hai să o lăsăm mai moale cu bisericile"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majestatea Sa, Regele Mihai
Majestatea Sa, Regele Mihai

Un memorandum intern privind lista invitaţilor la discursul Regelui, aflat doar în posesia lui Călin Popescu Tăriceanu, numeşte serviciile secrete şi "toate cultele cunoscute şi necunoscute" printre invitaţi.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a venit la 26 septembrie, la şedinţa Birourilor Reunite ale Parlamentului, cu o listă de trei pagini, conţinând propuneri pentru lista invitaţilor la discursul Regelui. Niciunul din colegii săi parlamentari nu primise lista în mapă. Tăriceanu s-a declarat nemulţumit de faptul că o pagină din trei conţine numai culte şi, "cu tot respectul", a spus că ar trebui să "o lăsăm mai moale cu toate bisericile".

Iată stenograma şedinţei:

Mircea Geoană: Convocarea şedinţei solemne comune a Senatului şi a Camerei Deputaţilor în 25 octombrie 2011, destinată a celebra aniversarea a 90 de ani de viaţă a Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României. Aveţi un memorandum. Eu vă propun să îl aprobăm şi, după aceea, evident, detaliile...

Călin Popescu-Tăriceanu: Împreună cu domnul senator Puiu Haşotti am iniţiat această acţiune, după ce, evident, în prealabil ne-am consultat cu familia regală. Ca atare, mi-aş permite să fac câteva observaţii în legătură cu memorandumul şi anume în principal cu programul. Ziua de 25 octombrie cade într-o marţi şi aş sugera să facem şedinţa solemnă comună la ora 10.00 şi după aceea fiecare Cameră, dacă nu mai avem alte chestiuni pe ordinea de zi, se duce şi îşi ţine şedinţa separat.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu: A, foarte bine, putem după aceea să lucrăm în Camerele reunite. Vă propun ora 10.00 pentru ziua de 25 octombrie. Acum, dacă-mi permiteţi, aş face încă 2-3 remarci în legătură cu structura invitaţilor şi a participanţilor. Din câte ştiu, Serviciul de Protocol a şi luat legătura cu Casa regală şi au redactat scrisoarea de invitaţie şi aşa mai departe. În lista de invitaţi, lăsaţi-mă să cred, că avem o mică problemă. Dacă o să vă uitaţi, stimaţi colegi, o să vedeţi că avem reprezentanţi ai cultelor mai mulţi cred, decât ceilalţi invitaţi din partea instituţiilor care participă, hai să zic, în mod uzual la aceste evenimente şi eu ştiam că România este de multă vreme un stat laic. Ca atare, cred că dacă o lăsăm mai moale cu toate bisericile, nu ar fi o problemă.

Mircea-Dan Geoană: Aveţi un alt material decât cel pe care îl avem noi în mape?

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu, am acelaşi material şi sunt invitate toate cultele cunoscute şi necunoscute.

Mircea-Dan Geoană: Nu avem aşa ceva în faţa noastră.

Din sală: Cine l-a făcut?

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu ştiu cine l-a făcut, că nu l-am făcut eu.

Mircea Geoană: Cred că a fost o eroare materială.

Călin Popescu-Tăriceanu: Cred că a fost o oroare, nu o eroare.

Mircea Geoană: Eu asta văd în faţa noastră, memorandumul pe care îl am şi pe care îl dezbatem, cel puţin ce am eu în mapă...

Călin Popescu-Tăriceanu: E un memorandum intern cu 3 pagini în conţinut, dintre care una este numai cu reprezentanţii bisericilor. Şi vă mai spun încă ceva. De ce invităm serviciile? Dintr-un reflex de pe vremurile cu organele... Ei ascultă oricum, îşi văd de treabă.

Dan-Radu Ruşanu: Ele oricum sunt prezente, aşa că doar ca să fie oficial.

Mircea Geoană: O secundă. Domnule Tăriceanu, eu cel puţin, în mapă, nu am decât un singur material care la structura invitaţilor spune în felul următor: Familia regală, personalităţi ale vieţii politice, academice, corp diplomatic, cetăţeni.

Călin Popescu-Tăriceanu: Mai daţi o pagină.

Mircea-Dan Geoană: Nu avem aşa ceva.

Ioan Chelaru: La Senat nu avem.

Mircea Geoană: De aceea, pentru a nu crea o discuţie suplimentară astăzi, vă rog să fim de acord cu acest prim memorandum generic şi rog ca liderii grupurilor parlamentare să aibă o discuţie şi să vină cu o propunere cât mai compactă şi cât mai acceptabilă pentru toată lumea.

Călin Popescu-Tăriceanu: Vreau să fiu bineînţeles. Cred că la o astfel de ocazie a fi invitat Preşedintele, Guvernul, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie, reprezentantul justiţiei, foştii şefi de stat, Preşedintele Academiei, nu e nicio problemă, dar mi se pare că facem aşa, o zeamă lungă, invităm cultul adventist de ziua a 7-a, cu toată stima pentru toate bisericile, dar nu cred că e cazul.

Mircea Geoană: Repet, Biroul permanent, cel puţin senatorii nu au aşa ceva în mape. Nu discutăm ceva ce nu avem.

Călin Popescu-Tăriceanu: Bine. Eu vă mulţumesc pentru propunerea pe care aţi făcut-o şi cred că în consultare cu Casa regală putem să stabilim o listă...

Mircea Geoană: Intraţi într-o consultare cu secretarii generali, cu Serviciul de Protocol, cu Casa regală, cu Familia regală, cu toată lumea.

Călin Popescu-Tăriceanu: Bine, perfect. Staţi o clipă, aţi luat notă de ora 10.00? Rămâne ora 10.00? Că asta putem să stabilim.

Puiu Haşotti: Vă mulţumesc. Evident că în mapele de la Senat, la acest punct există o singură pagină, la Camera Deputaţilor există o listă întreagă.

Din sală: De aceea trebuie să fie o singură Cameră.

Puiu Haşotti: De aceea trebuie să fie o singură Cameră, spuneţi dumneavoastră? Mă îndoiesc. Senatul, domnule Berceanu, de acord. În orice caz, cred că trebuie să luăm act... Noi trebuie să fim de acord cu memorandumul de la Senat unde se spune: „Familia regală, personalităţi ale vieţi politice, academice, artistice, culturale, corpul diplomatic, cetăţeni". Vă propun, domnule preşedinte, stimaţi colegi, ca liderii grupurilor parlamentare să se întâlnească şi să facă propuneri la punctul 2, personalităţi ale vieţi politice, academice, artistice, culturale sau liderii de grup să facă astfel de propuneri către Birourile permanente: Senat, respectiv Camera Deputaţilor. În chestiunea cu cetăţenii, care cetăţeni? Eu am convingerea că nu e vorba de grupuri de presiune, e o chestiune mult prea solemnă. Dar dacă vor fi poate mii de cetăţeni, cum îi alegem. Aici este o problemă să ştiţi.

Orest Onofrei: Tocmai finalul domnului Haşotti, asta voiam să spun eu, pentru că aici este vorba de Familia regală, personalităţi, corp diplomatic, care, în opinia mea, sunt tot cetăţeni şi alţi cetăţeni care, cu siguranţă, ar trebui să stabilim cine îi numeşte şi câţi, pentru că se poate transforma această manifestare în orice, în afară de ceea ce se intenţionează să fie. Adică e prea generică ideea de cetăţeni, care poate lăsa loc ... Nu ştiu, cine organizează efectiv? Mulţumesc.

Radu Berceanu: Domnule Haşotti, fiţi sigur că cetăţeanul Berceanu nu vine, dar putem să scriem „cetăţeni publici", ca să fie ca în operele mai cunoscute ale patriei noastre.

Mircea Geoană: Bun. Ora 10.00 este o oră bună.

Gheorghe Barbu: Vreau să vă rog ceva. Vă rog să nu vă supăraţi. Să se hotărască dacă la şedinţa solemnă vin numai invitaţi. Când s-a decis, atunci intră numai invitaţi şi invitaţiile se dau unde hotărăsc liderii grupurilor. Aprobarea o dă secretarul general de la Camera Deputaţilor în ordinea... Deja am vreo 5 solicitări individuale de cetăţeni, alţii decât posibilii invitaţi. Şi atunci dacă hotărâţi aşa e bine şi ştim...

Călin Popescu-Tăriceanu: O rezolvăm împreună.

Mircea Geoană: Bun. Ora 10.00, pe 25 octombrie plen reunit. Liderii grupurilor parlamentare vor comunica către Secretarul general al Camerei Deputaţilor, organizatorul instituţional al acestei chestiuni, lista de invitaţi, o chestiune agreată.

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au acceptat solicitarea PNL de organizare a unei şedinţe solemne a Parlamentului pentru a celebra aniversarea a 90 de ani de viaţă a Regelui Mihai. Şedinţa va avea loc la 25 octombrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite