Sorin Ilieşiu despre fostul Rege: "Regret că Băsescu nu-i cere iertare pentru jignirile incalificabile"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost membru al Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România, Sorin Ilieşiu, a declarat marţi seara, la Antena 3, că şeful statului şi prim-ministrul au ratat "reconcilierea istorică" prin absenţa de la discursul fostului Rege al României, Mihai I.

"Momentul de astăzi a fost unul de normalitate şi a reprezentat o nouă şansă ratată pentru reconcilierea naţională, din moment ce şeful statului, prim-ministrul ţării şi preşedintele Camerei Deputaţilor nu au fost prezenţi la discurs", a spus Sorin Ilieşiu la emisiunea Subiectiv.

"Ce-aş putea să mai spun decât că regret că preşedintele Băsescu nu-şi cere iertare faţă de regele Mihai pentru jignirile incalificabile la care s-a pretat. Pe de altă parte, constatând că preşedintele Băsescu îşi schimbă opiniile precum cămăşile, poate o să aibă o revelaţie mâine şi o să-şi ceară iertare", a adăugat Sorin Ilieşiu.

"Excelenţă, excelaţi în minciună"

Ilieşiu i-a adresat la 27 iunie 2011 o scrisoare deschisă preşedintelui României, după ce şeful statului a spus într-o emisiune televizată că Regele Mihai a "trădat" ţara când a abdicat şi a fost "slugă la ruşi".

"Mareşalul Antonescu este vinovat în istorie pentru pogromul împotriva evreilor, pentru deportarea lor în Transnistria... ce sa zic... Uităm că România avea atunci un şef de stat. Antonescu era prim-ministru. Unuia îi dăm averile, pe altul îl facem criminal de război. De ce? Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi", spunea Traian Băsescu, în emisiunea "Evenimentul Zilei", difuzată de B1 TV.

"Domnului Traian Băsescu - Preşedintele României
Demisia!

Excelenţă, excelaţi în minciună, nedreptate, neruşine, incultură, derizoriu, prefăcătorie, mahalagism, vulgaritate, ipocrizie, fariseism, prefăcătorie, duplicitate, viclenie. Ca să nu se creadă că ceea ce vă scriu ar fi «sarcină de partid», tocmai mi-am dat demisia din PNţCD şi din funcţia de vicepreşedinte.

Singura modalitate de a iubi astăzi România este de a spune adevărul despre dvs.: aţi preschimbat Dreptatea şi Adevărul în Nedreptate şi Minciună, aţi batjocorit demnitatea, aţi strangulat speranţa, aţi violat România.

Unica urmare ar fi demisia de onoare! Dar nu cred că mai aveţi onoare.

Paharul s-a umplut o dată cu detestabilele afirmaţii ale dvs. despre M.S. Regele Mihai, despre mareşalul Antonescu şi despre eliberarea Basarabiei de armata română, în 1941, eliberare pe care o numiţi "invadare" batjocorind astfel unitatea şi integritatea naţională pe care aţi jurat solemn să le apăraţi.
Incultura dvs. este năucitoare, şi, în consecinţă, incompatibilă cu funcţia pe care o deţineţi prin fraudă morală.

Vă mândriţi că v-aţi da viaţa pentru România, vă lăudaţi că asemenea mareşalului Antonescu, aţi fi avut curajul să atacaţi înfricoşătoarea Uniune Sovietică, dar totuşi vă e frică să condamnaţi pactul Stalin-Hitler (Molotov-Ribbentrop) şi consecinţele sale, ca ilegitime şi criminale - aşa cum v-am cerut insistent.

Vă lăudaţi că sunteţi patriot, îngenuncheaţi cu prefăcută evalvie în faţa tricolorului, dar refuzaţi să solicitaţi - aşa cum v-am cerut - Ungariei şi reprezentanţilor minorităţii maghiare, să dezavueze şi să regrete zecile de masacre antiromâneşti şi antievreieşti comise în Transilvania, în 1941-1944, de regimul horthyst cu implicarea unei părţi a populaţiei maghiare locale, şi, de asemenea, să recunoască legitimitatea tratatelor de pace semnate de Ungaria la Trianon în 1920 şi la Paris în 1947, contestate de organizaţii guvernamentale şi nonguvernamentale din România sau din Ungaria, de lideri precum Laszlo Tokes, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, vicepreşedintele Parlamentului European"

Născut în Baia Mare, la 12 decembrie 1955, Sorin Ilieşiu a fost membru al Comisiei prezidențiale pentru analiza dictaturii comuniste din România, comisie condusă de Vladimir Tismăneanu şi este coautor al Raportului Final al acestei comisii. În baza acestui raport, la 18 dcembrie 2006, Președintele României Traian Băsescu a condamnat regimului comunist din România ca ilegitim și criminal.

Sorin Ilieşiu este licenţiat în Arte al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică, în 1979, ca şef de promoţie. Este autor sau coautor al filmelor documentar-artistice "Piaţa Universității - România", "Petre Tuţea - Emil Cioran", "Monarhia salveaza România!". Este membru al Grupului pentru Dialog Social (din 1990), membru fondator al Alianţei Civice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite