Băsescu, apostrofat în Senat: despăgubirea militarilor români "epuraţi" după 1944

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata română în timpul operaţiunii din Basarabia
Armata română în timpul operaţiunii din Basarabia

Senatul a respins, miercuri, cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a Legii privind reparaţiile morale şi materiale pentru fostele cadre militare active îndepărtate abuziv din armată în perioada 23 august 1944 - 31 decembrie 1961.

Zece senatori PSD, PDL, UDMR şi PNL au depus, în 2009, o iniţiativă legislativă de acordare a unor reparaţii morale şi material pentru pentru fostele cadre militare active care au fost îndepărtate abuziv din armată, în perioada 23 august 1944 - 31 decembrie 1961, din considerente politice, religioase, etnice sau sociale.

Senatorii au propus ca militarilor aflaţi încă în viaţă, să li se acorde "o indemnizaţie reparatorie lunară, calculată prin aplicarea unui coeficient de 0,5 la salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, începând cu luna următoare obţinerii calităţii de cadru militar activ, îndepărtat abuziv din armată".

Guvernul şi Preşedinţia au răspuns că nu sunt de acord cu legea pentru că nu sunt bani la buget şi România trece prin vremuri economice grele.

"Actualul context economico-financiar al ţării impune o evaluare serioasă şi aprofundată a impactului financiar determinat de punerea în aplicare a măsurilor propuse prin această iniţiativă legislativă, astfel încât acestea să nu conducă la crearea de dezechilibre la nivel bugetar", se arăta în cererea de reexaminare a preşedintelui Băsescu adresată Parlamentului.

Cererea lui Băsescu a fost respinsă, miercuri, în Senat, cu 75 de voturi "pentru", 11 abţineri şi 7 împotrivă.

Iată ce au declarat un senator PDL şi un altul de la PSD:

Radu F. Alexandru, senator PDL: "Există o limită, o limită a dreptăţii, o limită a responsabilităţii, o limită a bunului simţ. (...) O iniţiativă legislativă referitoare la reparaţiile morale şi materiale pentru fostele cadre militare active îndepărtate abuziv din armată în perioada 23 august 1944 - 31 decembrie 1961 vine cu aviz negativ din partea Guvernului. Azi mai sunt în viaţă aproximativ o sută de supravieţuitori acelei perioade, care a însemnat războiul mondial. Evaluarea efortului financiar Comisia de buget finanţe îl dă favorabil. E de neimaginat că FMI ar putea să spună - nu suntem de acord să vă cinstiţi eroii neamului cu un efort, în ghilimele, financiar de câţiva lei".

El a mai spus că, în eventualitatea "absurdă" în care cererea de reexaminare ar fi aprobată, propune ca fiecare senator să depună lunar o sumă care să completeze un fond de susţinere şi de ajutorare materială a celor care au fost îndepărtaţi abuziv din armată în perioada 23 august 1944 - 31 decembrie 1961.

Georgică Severin, senator PSD: "M-am întrebat ce l-a deranjat pe domnul preşedinte Băsescu de nu a dorit această recompensă morală pentru câteva zeci de bătrâni. L-a deranjat probabil că vorbim despre ofiţeri şi cadre militare ale Armatei regale, care s-au opus instaurării comunismului în România? L-a deranjat poate că vorbim de cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazu, care au jurat credinţă regelui? L-a deranjat că vorbim de oameni de onoare, care nu au vrut să facă jocul Anei Pauker? S-au l-a deranjat că erau oameni care respectau democraţia? Suma este atât de infimă, încât a pune aspectul financiar, mai ales că vorbim despre oameni care au o speranţă de viaţă, din păcate, extrem de mică, este o ruşine naţională".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite