Ce s-a ales de ţărănişti?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până să ajungă să participe în alegeri, dreapta creştin-democrată din România trebui să câştige bătălia cu ea însăşi: bătălia în jurul moştenirii PNŢCD.

Trei grupuri politice îşi dispută acum şefia PNŢCD, partid ajuns la doar 1% în alegeri: aripa lui Aurelian Pavelescu - Petre Miluţ, aripa lui Victor Ciorbea - Gheorghe Ciuhandu - Ion Diaconescu şi gruparea lui Eugen Moiescu.

Partidul are, astfel, trei preşedinţi, fiecare ales într-un congres diferit şi fiecare dintre ei susţine că el este de fapt liderul legitim. Culmea, toate cele trei grupări declară că ţinta lor este reconcilierea şi unificarea PNȚCD.

Cel mai recent congres al PNŢCD a fost organizat sâmbătă de gruparea lui Aurelian Pavelescu, Vasile Lupu fiind ales noul preşedinte.

"Sunteţi un infractor ! Nu vă e ruşine, nemernicilor! Cum îndrăzniţi să-l comparaţi pe un anume Miluţ cu Ion Diaconescu şi să-l puneţi preşedinte de onoare. Minţiţi, faceţi falsuri, adunătură de infractori ce sunteţi, agenţi infiltraţi! O să dovedesc în curând faptele penale ale acestui individ!", a declarat Victor Ciorbea la Realitatea TV.

"Îl întreceţi cu mult pe Vadim Tudor. Aveţi o criză de nervi, de nebunie, vă faceţi de râs şi faceţi şi partidul de râs (...) Aveţi o problemă de psihiatrie", i-a răspuns Pavelescu.

O istorie dramatică

PNŢCD nu a mai intrat în Parlamentul României din anul 2000. La alegerile locale, CDR a obţinut 7% (pragul atunci era de 10% pentru alianţe), singura reuşită fiind primăria Timişoarei, fief păstrat de PNŢCD prin alegerea lui Gheorghe Ciuhandu.

În urma eşecurilor electorale, ţărăniştii au încercat mai multe procese de înnoire ideologică și de imagine. Degeaba.

PNŢCD are acum 1%, trei preşedinţi şi procese în instanţă pentru liderul de drept al partidului.

PNŢCD e primul partid politic din România care s-a înregistrat oficial după revoluţie, la 11 ianuarie 1990, liderul său fiind desemnat Corneliu Coposu, supranumit "Seniorul". De la înfiinţare, PNŢCD si-a asumat rolul de port-drapel al luptei împotriva neocomunismului, deci s-a plasat în opozitie cu FSN pe care îl considera continuatorul partidului comunist.

La alegerile din 1996, PNŢCD se aliază cu PD şi UDMR, alianţă care a avut circa 61% din portofoliile guvernamentale. Ţărăniştilor le-a revenit postul de prim-ministru, în care a fost numit Victor Ciorbea, primarul Bucureştiului. La începutul anului 1998, Ciorbea şi-a dat demisia din fruntea Guvernului, din cea de primar general dar şi din partid. A fost începutul sfârşitului pentru ţărănişti.

Plecarea lui Ciorbea a fost pretextul sciziunii de facto a PNŢCD între grupul reformist şi cel conservator.

PNŢCD este continuatorul Partidului Naţional Ţărănesc interbelic ce a activat în România între 1926 și 1947.

Ce crezi despre ceea ce se întâmplă cu PNŢCD? Trimite opinia ta la rubrica de comentarii de mai jos.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite