Monica Macovei: "Aş face un partid nou. Trebuie un partid nou"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eurodeputata Monica Macovei
Eurodeputata Monica Macovei

Europarlamentarul PDL, Monica Macovei, declară pentru a treia oară, intr-un interviu publicat în cartea "Noua şcoală de gândire a dreptei" că se gândeşte să plece din PDL şi să înfiinţeze un nou partid.

Fragmente din carte:

Autor: Ai putea face un partid nou? Ai vrea sa faci un partid nou?

Monica Macovei: Aş vrea să fac un partid nou. Trebuie un partid nou. Nu ştiu însă dacă aş putea, privind în mod practic la cerinţele înfiinţării unui partid politic, la ce înseamna asta în contextul legii electorale actuale, la cerinţele unei finanţări curate şi transparente. Susţinere publică, fără discuţie, ar exista. Dincolo de asta, trebuie oameni care să lucreze efectiv, zi şi noapte, cu dedicaţie, numai pentru asta. Din discuţiile pe care le-am avut, mulţi din prietenii acestei idei au susţinut că vor lucra cu tot dragul, dar voluntar. Nu cred că se poate porni aşa, însă ideea unui nou partid politic rămâne şi reflectez la ea.

Ce ar însemna pentru tine să ratezi în politică?

Un eşec major ar fi să nici nu încerci să aduci schimbarea acolo unde ea este necesara si o promiti public.

Care ar fi un set să zicem minimal de valori doctrinare în numele cărora acţionezi?

Categoric sînt de dreapta; sunt pentru o societate in care oamenii muncesc, platesc taxe, sunt proactivi si responsabili. Dreapta include competitia, statul de drept, ideea că legea trebuie să fie respectată și aplicată egal pentru toți, iar asta presupune noțiunea de dreptate în toate sensurile ei. Cred în drepturile omului, în drepturile individuale, în competiție și economia de piață, în intervenția cât mai redusă a statului, în promovarea pe competențe și integritate.

Am o limită de timp pentru PDL

În cadrul unei emisiuni la B1Tv, Macovei a spus că are o limită de timp până la care este dispusă să rămână în PDL şi că viitorul ei în partidul prezidenţial este condiţionat de deznodământul unor bătălii interne.

Fostul ministru al Justiţiei nu a dorit să ofere nume, însă a precizat că anumite personaje ar trebui să plece din partid şi s-a declarat nemulţumită de politica partidului de a susţine persoane lipsite de competenţă și care au probleme juridice.

"Eu duc aceste batalii si cand le voi castiga ori le voi pierde definitiv, atunci o sa spun. Eu nu m-am apucat de subiecte usoare, toate asta necesita timp si lupta. Si ma lupt pentru ele, inclusiv cu cei din partid, daca este nevoie. Astea sunt subiecte grele, iar eu nu am ce sa dau la schimb, nu dau Codul Etic sau imunitatea", a spus Macovei la emisiunea "Sub semnul întrebării" difuzată de B1 TV la 3 octombrie 2011.

Un partid nou ar fi singura soluţie

Întrebată dacă s-a gândit să înfiinţeze un nou partid, Monica Macovei a spus într-un interviu acordat revistei Marie Claire în februarie 2009:

"Da, cred din ce în ce mai mult că asta ne-ar trebui. Sunt însă multe lucruri de luat în calcul: este nevoie de un grup de profesionişti în toate domeniile şi de finanţare. Nu se poate face un partid fără bani. Cred că, în situaţia în care se află azi România, ar fi singura soluţie. Se poate face, fără a spune însă că va fi uşor. Ţara se află într-o reţea a baronilor din multe partide, care sunt greu de zdruncinat. Dar atât timp cât există voinţă şi am susţinerea oamenilor, nu este imposibil".

De-a lungul interviului, Macovei a povestit despre corupţia din Guvern:

"În perioada în care am fost ministru (...) au fost mai multe momente tensionate, când am refuzat să semnez diverse acte normative, din cele aşa-numite cu destinaţie, tipice corupţiei instituţionalizate. Îmi amintesc chiar că într-o şedinţă de guvern, la începutul anului 2007, am afirmat: «Acesta este un Guvern corupt!». S-a făcut linişte. Iar domnul Tăriceanu a spus ceva de genul: «Buuun, şi acum să trecem la punctul următor de pe ordinea de zi.A fost incredibil să fiu acolo, să-i văd cum fac aranjamente, cum fură prin legi, prin ordonanţe de urgenţă, să înţeleg mecanismul şi să mă opun, să am dispute".

PDL a devenit organizat pe clientela politică

Într-un interviu acordat Hotnews în decembrie 2010, Macovei declara:

"In Romania, am spus: dezamagirea mea este in raport de PDL, care a avut aceasta campanie anticoruptie si pentru integritate in 2004, si ca treptat si-a pierdut aceasta dorinta in randul partidului si a devenit ca si PSD-ul, ca si PNL, adica partide organizate, in Romania, pe o structura piramidala, ca de crima organizata, pe accesul la bani publici, pe clientela politica.

(...)

Sunt doua variante: o varianta este sa schimbi unul din partidele existente, in ce ma priveste PDL si a doua varianta un alt partid. Deci sunt aceste doua variante. Nu un alt partid oricare. Un partid in care oamenii sa creada, format din oameni pe care poti conta si despre care crezi ca atunci cand spun ceva vor si face, care nu te mint".

Nerespectarea criteriilor de integritate în desemnarea unor colegi de partid în funcţii, constituie unul din motivele principale pentru care europarlamentarul PDL Monica Macovei se gândeşte să părăsească partidul. Macovei a cerut PDL, la începutul anului, să aplice criteriile de integritate şi competenţă pentru promovarea în funcţii. Ulterior, împreună cu europarlamentarul Cristian Preda şi deputatul Sever Voinescu, a promovat în interiorul PDL necesitatea creării unui astfel de cod etic care să conţină o serie de criterii de integritate pentru numirea persoanelor în funcţii de răspundere la nivel instituţional.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite