Isărescu a dus o "informare" Coaliţiei de guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu, şi preşedintele Traian Băsescu au căzut de acord că România trebuie să fie şi mai drastică în privinţa bugetului din 2012
Mugur Isărescu, şi preşedintele Traian Băsescu au căzut de acord că România trebuie să fie şi mai drastică în privinţa bugetului din 2012

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a participat, miercuri dimineaţă, la o şedinţă a Coaliţiei guvernamentale.

UPDATE 13.29 Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că BNR a prezentat "o informare" în şedinţa coaliţiei, la care a participat şi ministrul de Finanţe, menţionând că nu s-a luat nicio decizie şi că urmează ca, după discuţiile cu FMI, să se stabilească o altă întâlnire a coaliţiei. Întrebat ce le-a transmis reprezentanţilor coaliţiei guvernatorul BNR Mugur Isărescu, ministrul Mediului a precizaT: "Azi (miercuri - n.r.) dimineaţă, la 10.00, am avut o informare de la Banca Naţională. A fost prezent şi ministrul Finanţelor, şi coaliţia". El a precizat că, în cadrul şedinţei coaliţiei, nu s-a luat nicio decizie, doar s-a făcut o analiză, urmând ca, după discuţiile care vor avea loc cu FMI, să se stabilească o altă întâlnire la nivelul coaliţiei, săptămâna viitoare.

"Nu am luat nicio decizie, pentru că discuţiile avansează săptămâna aceasta şi probabil că vom stabili o altă întâlnire săptămâna viitoare - după ce, cu FMI, vom finaliza discuţiile - pentru că va trebui cât de curând să trimitem proiectul de buget la Parlament. Dar, deocamdată, nu s-au luat decizii. Sunt mai multe variante care se discută şi în discuţia cu FMI", a spus Borbely.

Liderii coaliţiei guvernamentale s-au reunit în şedinţă, miercuri, la Palatul Victoria, la această întâlnire participând, pentru câteva minute, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Luni dimineaţă, premierul Emil Boc, unii dintre membrii Cabinetului şi guvernatorul BNR au avut o întâlnire, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Traian Băsescu. Premierul Emil Boc a declarat, luni, după acea întâlnire, că mesajul de bază este "prudenţă maximă în context economic internaţional extrem de dificil, care, din nefericire, afectează şi România".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că în discuţiile de la Cotroceni cu Guvernul şi cu BNR s-a decis că este necesară revizuirea ţintei de deficit, cu un nivel care să fie mult mai mic de 3% şi că Guvernul trebuie să găsească soluţii de diminuare a nevoii de împrumut.

Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor este asumată de Guvern în acordul cu FMI şi Uniunea Europeană, fiind şi o condiţie de închidere a procedurii de deficit excesiv începută de Comisia Europeană împotriva României în 2009.

Discuţiile din această săptămână cu misiunea FMI de evaluare a acordului preventiv privind construcţia bugetului pe 2012 pornesc de la o prognoză de creştere economică de 2,3-2,5% şi un deficit bugetar în 2012 în limita a 3% din PIB, ţintă asupra căreia insistă Comisia Europeană şi mai puţin FMI.

Autorităţile de la Bucureşti au decis în luna martie să prelungească înţelegerea existentă cu FMI, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro). Acordul cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite