The Economist: "E incomod să fii rege în România"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicaţia britanică "The Economist" a comentat discursul de marţi al fostului suveran român Mihai I, într-un articol intitulat "Trăiască fostul Rege!".

„E incomod să fii rege în România. Nu doar pentru că ţara este o republică. Deşi fostul rege Mihai a abdicat în 1947, el încă pare să aibă puterea să complice vieţile politicienilor", scrie The Economist.

Publicaţia spune că unii dintre politicienii care au fost de acord exilul Regelui "stăteau acum în primul rând, aplaudând cu căldură". "Cel mai proeminent dintre ei a fost Ion Iliescu, fost oficial al Partidului Comunist ", scrie The Economist.

Publicaţia menţionează că Iliescu a spus că discursul Regelui a fost "constructiv şi util". "Ai zice că a uitat decizia sa, atunci când era şef de stat, să-I interzică intrarea Regelui Mihai în ţară, fiindu-i frică de faptul că popularitatea fostului suveran ar putea să ştirbească regimul său pseudo-democratic".

Actualul preşedinte, Traian Băsescu, nu e nici el un fan al monarhiei, scrie The Economist, care notează că Băsescu nu a fost în oraş la discursul Regelui, dar "e puţin probabil să fi mers la discurs chiar dacă era în Bucureşti".

Prea puţin

"Mihai se pare că a acceptat faptul că nu va mai reveni la putere. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Prinţul Radu Duda, care a anunţat în 2009 că va candida la preşedinţie.

Un exemplu îl avem în Bulgaria, unde fostul Rege Simeon al II-lea a intrat în politică la finele anilor 1990 şi a devenit premier în 2001. Însă în România anului 2011, discursul regelui înseamnă prea puţin, prea târziu", a concluzionat The Economist.

AFP: Ostilitatea lui Băsescu

Catalogat drept un moment istoric de către analişti, discursul fostului suveran a fost primit cu ostilitate de către preşedintele Traian Băsescu, care nu a participat la ceremonie, scrie AFP. Fostul preşedinte Iliescu a spus că nu a fost niciodată inamicul politic al lui Mihai, deşi i-a interzis acestuia, în câteva rânduri, să se întoarcă în anii 1990 în România. Deşi Mihai se bucură de popularitate în România, sondajele de opinie arată că puţini ar fi de acord cu revenirea la monarhie, mai scrie AFP.

Reuters: Dezbinare istorică

Alocuţiunea fostului rege al României evidenţiază o "dezbinare istorică", a scris agenţia de presă londoneză Reuters, care-l citează pe preşedintele Traian Băsescu afirmând că Mihai I a fost "sclavul Rusiei" şi notează absenţa sa la şedinţa Parlamentului. Reuters mai spune că evenimentul solemn a fost propus de liberali, în timp ce PDL s-a opus.

Irish Times şi Boston News

Fostul rege al României cere românilor să aibă mai multă încredere în "democraţie", a scris Irish Times. Publicaţia notează că Mihai a ţinut un discurs "istoric" în clădirea Parlamentului, construită de dictatorul Nicolae Ceauşescu. Mihai a cerut politicenilor să renunţe la "demagogie, egoism şi să nu se mai ţină cu dinţii de putere".

Publicaţia prezintă un scurt istoric al vieţii fostului suveran, pe care-l numeşte un "stră-stră-strănepot al Reginei Victoria a Marii Britanii". Publicaţia menţionează absenţa lui Traian Băsescu de la discurs şi faptul că preşedintele a spus că Mihai a fost "slugă la ruşi".

Un fost rege căruia i s-a retras cetăţenia română după ce a fugit din cauza unei dictaturi comuniste, a fost aplaudat marţi de Parlamentul României, în primul său discurs în plen din ultimii 65 de ani, a scris şi Boston News.

"A fost vioi"

Regele a arătat "vioi", într-un costum şi o cravată în dungi, "în faţa unui parlament aglomerat", a scris ieri Reuters, iar agenţia de presă franceză France-Presse (AFP) a catalogat discursul Regelui drept un "eveniment fără precedent în această ţară fostă comunistă". Cotidianul francez "Le Monde" a comentat că în pofida celor 90 de ani ai săi, Mihai I "încă mai face clasa politică din România să se agite" şi a scris că unii parlamentari şi-au exprimat îngrijoarea cu privire la un zvon, care nu a fost dezminţit de Casa Regală, potrivit căruia fostul Rege ar fi putut profita de prezenţa sa în Parlament pentru a cere restaurarea monarhiei în România.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite