UPDATE Băsescu la reuniunea PPE: "Şansa noastră sunt Statele Unite ale Europei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reuniunea grupului lărgit al Partidului Popular European are loc în acest moment la Bucureşti, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, a premierului Emil Boc, a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase şi a preşedintelui PPE, Wilffried Martens.

UPDATE 18.40 Martens: "Uniunea politica este necesara pentru a putea sustine uniunea monetara pe termen lung. Rezistenta impotriva unei asemenea directii politice va continua sa transforme uniunea monetara intr-o constructie fragila. O familie politica care este la guvernare in 17 state membre poate sa aiba puterea sa duca Europa inainte. Fara aceasta vointa, solutiile constituionale nu vor avea succes. O prapastie puternica s-a deschis in zona euro".

UPDATE 18.32 Preşedintele PPE, Wilfried Martens: "Domnule preşedinte Băsescu, domnule premier Boc, vă apreciem pentru că, în ciuda opoziţiei puternice din România, aţi reuşit să luaţi măsurile necesare pentru a combate criza economică. Ştim că măsurile luate nu sunt populare pe termen scurt, dar trebuie să luăm aceste măsuri şi să ne gândim mai departe de viitoarele alegeri. Aţi ştiut că singura soluţie va fi tăierea salariilor. Ştiu cât este de dificilă o astfel de decizie, dar pentru angajamentul european, chiar dacă dumneavoastră nu sunteţi încă în zona euro, v-aţi exprimat dorinţa de a participa la Pactul european şi sunteţi pentru o integrare profundă, ceea ce mă bucură. Pentru PPE, PDL şi UDMR sunt parteneri de încredere la nivel european. În calitatea de parteneri ai PPE e nevoie ca dumneavoastră să rămâneţi uniţi pentru a lupta împreună şi pentru a ne implementa valorile împreună''.

UPDATE 18.06 Roberta Anastase, şeful Camerei Deputaţilor: "După trei ani de criză, am senzaţia că ne aflăm pe nisipuri mişcătoare. Este important să fim consecvenţi şi fermi în implementarea unor măsuri corecte bazate pe doctrina de centru-dreapta, a unor măsuri care, o dată ce-şi vor arăta roadele vor duce la o perioadă de renaştere a Europei şi asta pentru că aceste pericole reprezintă în fapt tot atâtea oportunităţi, oportunităţi de a reforma statele şi economiile noastre de a elimina din rădăcină răul risipei şi al exceselor, de a reda până la urmă cetăţenilor noştri demnitatea şi oportunitaţile reale de care au fost privaţi prin politicile asistenţiale ale stângii".

UPDATE 18.00 Emil Boc: "Cred că oamenii vor prefera soluţiile realiste de centru-dreapta. Soluţiile pentru viitorul Europei nu pot veni din partea stângii risipitoare de resurse şi generatoare de datorii imense care pun în pericol generaţiile următoare. Ineficienţa stângii se explică şi se află în propirul ei ADN. Stânga îşi propune să distribuie ceea ce încă nu a creat, adică prosperitate şi bogăţie, şi consumă mai mult decât se produce. Aceste elemente regăsite în ADN-ul stângii conduc la colaps. Acum soluţiile petru o guvernare eficientă, care să asigure viabilitate pe termen mediu şi lung, sunt de centru-dreapta. România va încheai a 2011 cu minus 4,4% şi va porni cu o proiecţie bugetară sub 3% în 2012. Deci o ajustare bugetară de aprope zece procente spune totul despre cele menţionate".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că "azi, aici, avem soluţia viitorului. Şansa noastră sunt Statele Unite ale Europei, care să reflecte valorile naţionale şi care să ne localizeze la pupitrul de comandă nu la coada căruţei". "E clar că  dificultatea oricăror membri au UE generează dificultăţi pentru ceilalţi. Asta înseamna că şi din punct de vedere energetic trebuie sa avem o politică comună, care să ne garanteze tuturor securitatea energetică. Avem nevoie de o politică de cercetare comună. În momentul de faţă nu prea ştim exact ce teme de cercetare are fiecare dintre cei 27 de membri ai UE, de multe ori risipim bani cercetând acelaşi lucru.

"Astăzi, în aceasta criză, avem şi soluţia viitorului: ceea ce înseamnă o şansă pentru Europa de a garanta prosperitatea cetăţenilor se numeşte mai multă integrare, iar eu mi-aş permite să spun: şansa noastră sunt Statele Unite ale Europei, care să respecte valorile noastre, care să ţină cont de specificul cultural al fiecarei tari, care sa protejeze orice minoritate, dar care sa aiba forta sa ne proiecteze acolo unde pot fi cei 500.000 de europeni, adică la pupitrul de comandă al procesului de globalizare şi nu în remorca procesului de globalizare. Trebuie să avem curaj săo facem acum şi să vorbim despre Statele Unite ale Europei, dar şi să le proiectăm şi să avem forţa politică să ne convingem cetăţenii că aceasta este soluţia".

La prezidiul reuniunii mai sunt prezenţi Vlad Filat, prim-ministru al Republicii Moldova, Yves Leterme, premierul Belgiei, Tigran Sargsyan, prim-ministrul Republicii Armenia şi Marian Jean Marinescu, vicepreşedinte al grupului PPE din PE.

Lucrările, care se desfăşoară la Palatul Parlamentului, au fost deschise de Joseph Daul, preşedintele grupului PPE din Parlamentul European.

"Ne trebuie mai multă integrare"

Preşedintele Traian Băsescu a amintit la 15 septembrie 2011 despre necesitatea creării Statelor Unite ale Europei, afirmând că nu este timp de tergiversări, iar calendarul unor decizii importante trebuie să fie foarte strâns. "Niciunul dintre statele UE nu poate face singur faţă procesului de globalizare, fie că vorbim de Germania, fie că vorbim de România", a spus Băsescu.

"Deciziile în ceea ce priveşte o Europă care să aibă o politică fiscală comună pentru a ne putea permite o politică monetară comună... Cum putem concepe o monedă unică cu politici fiscale diferite, cu grade de dezvoltare total diferite? Eu văd ca soluţie a problemelor noastre, indiferent de rapoartele OECD, FMI, Europa nu poate avea decât un singur răspuns: mai multă, mai multă, mai multă integrare. Trebuie să începem cu integrarea fiscal bugetară", a mai spus Băsescu.

"Nu avem liderii politici care să convingă popoarele"

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat, la 22 august, la TVR, că nu are certitudinea că actualii oameni politici europeni îşi pot convinge popoarele că Statele Unite ale Europei nu le afectează tradiţiile, cultura şi individualitatea.

"Marea problemă este dacă avem în momentul de faţă, la nivel european, liderii politici care să convingă popoarele că asta este soluţia. Răspunsul meu este îndoielnic din punct de vedere al acestei convingeri. Nu am convingerea că oamenii politici de astăzi au forţă să-şi convingă popoarele că realizarea Statelor Unite ale Europei nu le afectează cultura, tradiţiile, personalitatea fiecărui popor. Nu cred că în momentul de faţă această generaţie de oameni politici poate să convingă popoarele", a spus Traian Băsescu.

El a spus că proiectul trebuie realizat în maximum trei ani, ulterior putând fi prea târziu. "Oamenii politici vor trebui să ia această decizie (...) în maxim 2-3 ani. Dacă nu o vor lua şi nu se va trece la o complementare a procesului de unificare, nu numai monetară, dar şi fiscală, dincolo de trei ani s-ar putea să fie prea târziu", a avertizat preşedintele.

Preşedintele Traian Băsescu susţinuse, la 18 august, la Sulina, necesitatea realizării Statelor Unite ale Europei, el precizând că acesta este punctul său de vedere şi avertizând că "numai prin cedarea masivă de suveranitate Europa mai poate rămâne o putere economică şi militară".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite