Băsescu se duce la etnicii români din estul Serbiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu va face, în perioada 1-2 noiembrie, o vizită de stat în Serbia, la invitaţia omologului său, Boris Tadić, programul vizitei cuprinzând şi o deplasare în Valea Timocului, unde şeful statului se va întâlni cu autorităţile locale din Negotin şi cu membrii comunităţii româneşti.

În cadrul vizitei, şeful statului român va avea convorbiri oficiale cu preşedintele Serbiei, Boris Tadić, precum şi întrevederi cu primul-ministru, Mirko Cvetković şi cu preşedintele Parlamentului sârb, Slavica Dukić Dejanović, a informat Administraţia Prezidenţială.

Totodată, programul vizitei va cuprinde o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Serbia şi o deplasare în Valea Timocului, unde preşedintele României se va întâlni cu autorităţile locale din Negotin, cu membrii comunităţii etnicilor români din Valea Timocului, precum şi cu reprezentanţii Parohiei Ortodoxe Române din Mălainiţa.

Belgradul îi consideră "vlahi" (vlasi, în sârbeşte) pe românii din estul ţării şi susţine că vlahii şi românii din Serbia sunt două etnii diferite. Astfel că în Valea Timocului figurează acum, în actele oficiale sârbeşti, doar 4.157 de români dar 39.953 de vlahi. Românii din valea Timocului spun că numărul real al etnicilor români este de aproximativ 250.000 - 300.000.

Citeşte o serie de reportaje despre situaţia românilor din Valea Timocului:

"Identitătu ne-am pierdut!"

"Cum e făcută muierea din drac"

"M-am declarat vlah, dar ce-o fi aia nu ştiu"

Dumnezeu nu ştie româneşte în Valea Timocului

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite