Traian Băsescu: Olanda nu şi-a respectat angajamentul politic în dosarul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a ridicat, duminică, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de toamnă, problema aderării României în Spaţiul Schengen.

"Sunt două obligaţii majore pe care statele din UE le au. Să îndeplinească criteriile tehnice de acces în Schengen. România şi-a îndeplinit această obligaţie. Olanda şi Fnlanda au refuzat aplicarea tratatului. Olanda nu şi-a respectat angajamentul politic. Premierul olandez nu şi-a respectat votul din Consiliu. Van Rompuy a atenţionat că, dacă până la Consiliul din decembrie nu se găseşte o formulă de compromis, cum a fost în cazul Franţei şi Germaniei, atunci el va pune pe ordinea de zi subictul accesului României în Schengen", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

"Nu vreau să spun că premierul olandez nu a avut cuvânt, să nu înţelegeţi asta, dar Olanda nu a respectat o înţelegere politică făcută în luna septembrie", a completat Băsescu.

"Semnul pentru noi că premierul îşi respectă cuvântul ar fi fost dacă reprezentantul guvernului în Parlament susţinea ceea ce am stabilit la Consiliu. Indiferent care ar fi fost votul, am fi considerat că acesta şi-a respectat cuvântul", a adăugat şeful statului.

Decizia privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost amânată, în 21 septembrie, în Consiliul JAI. În urma blocajului generat de poziţia negativă a Olandei, la care s-a raliat şi Finlanda, Polonia nu a supus chestiunea la vot, evitând practic o decizie negativă, care ar fi făcut necesară reluarea unei părţi a procedurii juridice de aderare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite