Băsescu somează Parlamentul să adopte Legea asistenţei sociale şi statutul magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a transmis o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, cerând adoptarea, cât mai urgent posibil, a proiectului de modificare a Legii statutului magistraţilor şi a proiectului legii asistenţei sociale.

Şeful statului precizează că adoptarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor se înscrie în îndeplinirea de către România a condiţionalităţilor şi recomandărilor prevăzute în ultimul Raport de ţară privind progresele României în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei.

"După cum deja cunoaşteţi, ţara noastră se află încă sub Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei. Adoptarea proiectului sus-menţionat ar institui reguli transparente şi obiective în ceea ce priveşte numirea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", se arată în scrisoarea preşedintelui.

El susţine de asemenea că al doilea proiect, al legii asistenţei sociale, are în vedere îmbunătăţirea eficienţei protecţiei sociale care rămâne o prioritate pentru România.

"Conform înţelegerii pe care România o are cu organismele financiare internaţionale, statul român s-a angajat să adopte această lege pentru a putea intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2012. Am convingerea că veţi înţelege necesitatea urgentării adoptării acestor două proiecte de lege, acest lucru nefiind o cerinţă personală, ci un mod de a ne îndeplini angajamentele asumate faţă de partenerii noştri internaţionali", se arată în scrisoarea şefului statului.

Anastase: ambele legi sunt blocate la Senat

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, joi, referitor la scrisoarea preşedintelui că "amândouă sunt blocate la Senat. Prima, cea privind asistenţa socială este la Senat şi Camera Deputaţilor este camera decizională. Important este ca legea să ajungă la Cameră, iar atunci când va ajunge va intra în procedură de urgenţă şi va fi adoptată în maximum două săptămâni".

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară a fost respins pe 5 octombrie de Senat, cu 48 de voturi "pentru", 52 împotrivă şi o abţinere. Dezbaterile la proiectul legii asistenţei sociale sunt blocate în Senat de mai multe săptămâni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite