Traian Băsescu la adunarea NATO: "Riscul unor rachete creşte pentru toţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, în faţa Adunării Parlamentare a NATO, că populaţiile statelor aflate în NATO susţin menţinerea sau creşterea cheltuielilor militare.

Băsescu a spus că scutul antirachetă al NATO, care va fi amplasat pe teritoriul României, este o componentă a "capacităţii de descurajare" a forţelor ostile a alianţei nord-atlantice.

"Ca stat la limita frontierei estice a NATO, România este preocupată de potenţialele riscuri şi ameninţări.Proliferarea rachetelor şi riscul unor rachete creşte pentru toţi, iar regiunea Europei de Sud-Est este, în egal măsusă, expusă acestor riscuri. La vizita mea în SUA a fost semnat acordul privind amplasarea scutului. Scutul antirachetă rămâne un dosar strategic pe dosarul cooperării noastre bilaterale. Rachetele care se vor amplasa pe teritoriul României sunt defensive. Speculaţiile unora, care pun la îndoială bunele intenţii ale Romîniei, sunt total necolegiale", a spus şeful statului.

Băsescu a spus că România a aratat, în mai multe rânduri, că este un "aliat de prim rang pentru NATO" şi că şi-a luat un "angajament ferm" faţă de succesul NATO..

"În marea majoritate a statelor din NATO, aşa cum reiese dintr-un studiu al Germana Marshall Fund, populaţia este net în favoarea cheltuielilor guveramentel în ceea ce priveşte apărarea. Doar o treime din repondenţi sunt împotriva reducerii cheltuielilor militare, iar două treimi suportă ideea menţinerii cheltuielilor militare. Asta arată că populaţiile ţărilor noastre au înteles că asigurarea securităţii nu este opţională, ci este fundamentală", a spus şeful statului.

Băsescu a spus că îşi doreşte ca „recomandările" exprimate la AP a NATO să fie integrate în strategiile NATO în Afghanistan.

"Un alt subiect e Libia, unde alianţa a reputat un succes important. Totuşi, în această ţară, pe fondul situaţiei politico-miliatre, trebuie să acordăm o atentie pe infiltrarea elementelor extremiste şi teroriste care ar putea agrava situaţia în zonă. Prelungirea operaţiunii NATO în Libia este absolut necesară", a mai spus Băsescu.

Despre Transnistria

"Încurajăm Republica Moldova să-şi întărească cooperarea cu NATO, în cadrul instrumentelor parteneriale pe care Alianţa le pune la dispoziţie, aceasta contribuind, între altele, la avansarea procesului de reformă internă şi a procesului de modernizare. Reiterăm, în acest context, susţinerea noastră pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova şi respectarea angajamentelor internaţionale privind retragerea forţelor militare staţionate în Transnistria".

Despre Ucraina

"România respectă politica Ucrainei de nealiniere în niciun bloc militar şi va continua să încurajeze dezvoltarea relaţiei cu NATO, având în vedere valoarea strategică a acestui partener special, pentru stabilitatea în vecinătatea estică a Alianţei şi importanţa consolidării democratice, în imediata proximitate.

Apreciem importanţa dezvoltării parteneriatului cu Ucraina, în special, în sfera cooperării practice, potrivit interesului părţii ucrainiene, dar suntem datori faţă de Alianţă şi faţă de noi înşine să ne asigurăm de respectarea valorilor şi principiilor democratice pe care s-a consolidat Alianţa: consolidarea democraţiei, a statului de drept, a respectării drepturilor omului şi a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

Cu Ucraina, Republica Moldova, Balcanii de Vest împărtăşim istorie şi proximitate. Ei sunt vecinii noştri direcţi, cu care dorim să intensificăm dialogul deschis şi cooperarea pentru a construi o comunitate de democraţie şi prosperitate".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite