Băsescu: Evreii şi romii, persecutaţi sistematic în perioada 1933-1945

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, marţi, un mesaj cu ocazia comemorării a "70 de ani de la începerea deportării evreilor din România în Transnistria".

"Ziua de astăzi este, de aceea, una a amintirii, a asumării unei pagini de istorie tristă, petrecută în România cu doar 70 de ani în urmă - începerea deportării evreilor din România în Transnistria.

Închisorile politice, lagărele de muncă forţată şi de exterminare, distrugerea fiinţei umane prin tortură şi supraveghere continuă, deportările, toate acestea dau imaginea cutremurătoare a suferinţei teribile îndurate de poporul evreu şi de alte comunităţi etnice, precum cea romă, în timpul Holocaustului", se arată în mesajul preşedintelui.

Şeful statului subliniază că "Ziua Holocaustului în România a fost instituită pentru rememorarea suferinţelor evreilor care, alături de alte minorităţi etnice, în special romi, au fost supuşi unor persecuţii sistematice în perioada 1933-1945".

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că doreşte să se folosească de acest prilej pentru a-şi exprima încă o dată "profunda compasiune şi regretul cel mai sincer faţă de durerea îndurată de evreii din România în prima jumătate a secolului trecut şi hotărârea fermă de a împiedica repetarea unor astfel de atrocităţi pe teritoriul ţării noastre".

În octombrie 1941, regimul lui Ion Antonescu a început deportarea evreilor din Basarabia şi Bucovina de Nord în Transnistria, declanşând genocidul cu scopul eliminării populaţiei evreieşti a ţării. Între anii 1940-1944, statul român a fost responsabil pentru moartea a cel puţin 280.000 de evrei români şi ucrainieni. Douăzeci şi cinci de mii de persoane de etnie romă au fost, de asemenea, deportate în Transnistria, unde 11.000 au pierit. În primăvara anului 1944, autorităţile maghiare de ocupaţie din regiunile de nord-vest ale României au deportat 135.000 de evrei transilvăneni la Auschwitz, unde şi-au găsit moartea.

Citeşte şi: Consilierul prezidenţial Iulian Fota: Antonescu e responsabilul pentru Holocaustul din România

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite