5 deputaţi şi-au angajat rudele în birourile parlamentare. Mihai Radan: "Fiul meu încă e angajat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Radan
Mihai Radan

Rudele a cinci deputaţi din Parlamentul României au câştigat peste 45.000 de euro în urma unui conflict de interese, a anunţat luni Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

UPDATE 11.10 Contactat de Adevărul, deputatul PDL Stelică Iacob Strugaru a recunoscut că l-a angajat pe fiul său Iacob la biroul parlamentar din Botoşani pentru că "el m-a ajutat în campanie, domnule, ştie bine zona, feciorul meu e economist. Nu mi s-a spus că nu e voie, nu am ştiut. Dacă e ceva anormal, eu îi desfac de mîine contractul de muncă. Nu am vrut domnule să fac nimic anormal. Dacă era să îl pun director cu 200-300 de milioane de lei pe lună, mai ziceam. Dar aşa..el câştigă acolo, 1.800 de lei...E angajat pe Camera Deputaţilor, totul e transparent, plăteşte contribuţiile la stat, deci nu e nimic ascuns".

Deputatul PDL Stelică Iacob Strugaru este acuzat de conflict de interese

UPDATE 10.45. Contactat de Adevărul, Mihai Radan, deputatul croaţilor a spus că "Da. Fiul meu este încă angajat la Biroul Parlamentar. Nu pot să mă ascund, pentru că există documente şi nu-mi stă în fire să mint".

Radan nu a vrut însă să spună pe ce post şi chestionat despre datele biografice ale fiului său, deputatul a fost deranjat de întrebările noastre. "Vă rog frumos, nu vreau să vă închid telefonul". Cât despre ancheta ANI, deputatul croaţilor a spus că "sunt acolo multe greşeli, nu am angajat eu, nu are copilul meu contract cu mine. Angajările le face Camera Deputaţilor". Iniţial, deputatul nu a dorit să comenteze în niciun fel informaţia.

Mihai Radan

CE SPUNE ANI:

Beneficiul patrimonial total, obţinut de rudele celor cinci deputaţi în urma angajării prin nerespectarea regimului juridic al conflictul de interese, este de 196.332 Lei (aproximativ 46.745 Euro).

1. Oana Niculescu - Mizil (PSD). A propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă privind angajarea mamei sale, doamna Lidia, începând cu data de 29.04.2009 - prezent, în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 42 București.

2. Sonia-Maria Drăghici (PSD). A propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, domnul Doru Vladimir DRĂGHICI, în perioada 02.03.2009 - 01.07.2009, respectiv, 21.09.2009 - prezent, în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 5 Bihor.

3. Mihai Radan (deputatul croaţilor). A propus angajarea, a avizat încheierea contractelor individuale de muncă privind angajarea fiului său, domnul Liubomir Mile RADAN, în perioada 2004 - prezent, și a încheiat contractul civil privind angajarea soției sale, doamna Elena RADAN, în perioada 2006 - 2008, în cadrul Biroului Parlamentar / Biroului Parlamentar - Circumscripția electorală nr. 11 Caraş-Severin.

4. Stelică Iacob Strugaru (PDL). A propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, domnul Radu IACOB STRUGARU, începând cu data de 01.06.2009 - prezent, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripția electorală nr. 7 Botoșani,

5. András-Levente MÁTÉ (UDMR). A propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă privind angajarea soției sale, doamna Erzsebet MÁTÉ, în perioada 16.03.2010 - 01.01.2011, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripția electorală nr. 13 Cluj.

"Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și indicii referitoare la posibila săvârșire a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României", a comunicat, luni, ANI.

ANIa sesizat în cele cinci cazuri Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi a iniţiat demersurilor în vederea anulării contractelor încheiate. Complementar, rudele deputaţilor ar putea să primească o interdicție de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani.

Citeşte comunicatul integral al ANI.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite