UPDATE Traian Băsescu a ajuns la Washington. Va vizita Casa Albă în jurul orei 16.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele României va merge marţi noapte la Pentagon, acolo unde va avea o întrevedere cu secretarul Apărării, întâlnirea urmând să aibă loc la 0.30, ora României. Corespondentul „Adevărul“ de la Washington vă va ţine la curent cu toate detaliile discuţiilor.

UPDATE 15.00 Potrivit programului vizitei dat jurnaliştilor români de către preşedinţie, prima întrevedere pe care o are Traian Băsescu (la 7.45 ora locală, 14.45 ora României) este la Casa Albă. Documnetul dat presei nu menţionează o întrevedere cu liderul american Barack Obama. Surse oficiale au declarat însă pentru Adevărul că cei doi şefi de stat au un tet-a-tet.

UPDATE 14.20 Avionul în care s-a aflat preşedintele Traian Băsescu a ajuns în Statele Unite, iar peste aproximativ o oră şeful statului va ajunge la Casa Albă.

UPDATE 11.30 Traian Băsescu se mai întâlneşte şi cu şeful CIA, la discuţie participând şi şeful SRI, Geroge Maior

Din delegaţia preşedintelui fac parte Iulian Fota, consilierul prezidenţial pentru Apărare, Gabriel Oprea, ministrul Apărării, Mihai Răzvan Ungureanu, şeful SIE, ambasadorul Mike Gitenstein, şeful SRI George Maior şi ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

Şi Teodor Baconschi se va întâlni cu un oficial american, pentru a semna acordul de desfăşurare a unor elemente ale scutului antorachetă din România. Ministrul de Externe îl va vizita pe secretarul de stat american Hillary Clinton, iar acordul prevede instalarea şi operarea unui sistem american de interceptori SM-3. Documentul urmează să fie semnat în jurul orei locale 12.15 (19.15 ora României).

"Președintele Traian Băsescu se află în 13 septembrie în vizită de lucru la Washington, pentru finalizarea unor acorduri bilateral între România și SUA", a anunțat oficial Președinția României

Surse importante au informat adevarul.ro că temele de pe agenda discuțiilor de marți sunt: vizele pentru români, scutul antirachetă și situația din țările arabe. Se întrevede și o întâlnire cu comunitatea română din America.

Este prima vizită a lui Traian Băsescu la Washinton în mandatul Obama. Cei doi șefi de stat s-au mai întâlnit cu prilejul unor evenimente internaționale, la care au participat mai mulți lideri politici din Europa. În iunie 2010, președintele Băsescu a luat parte la o reuniune la Praga privind tratatul de dezarmare nucleară dintre SUA și Rusia, undea participat și Barack Obama.

Având în vedere participarea comună pe teatrele de luptă din Afganistan, este aproape sigur că cei doi șefi de stat vor discuta pe această temă. Președintele român a asigurat în repetate rânduri că România rămâne în Afganistan până când atinge obiectivele misiunii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite