Negocieri la Cotroceni. Preşedintele Băsescu va anunţa în această seară noul premier al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultările politice ale şefului statului pe cele două teme anunţate pentru luni au fost anulate, urmând să fie transmisă o nouă invitaţie, pe tema desemnării noului premier, cel mai probabil tot pentru luni, a precizat Administraţia prezidenţială, potrivit Mediafax.

UPDATE 18.47 Prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi a declarat, luni, după consultările PDL cu şeful statului, că în această seară preşedintele Traian Băsescu va anunţa persoana desemnată să formeze noul Cabinet.

UPDATE 18.22: Ultimul partid invitat la Cotroceni,  PDL, a intrat la discuţiile cu preşedintele.

Delegaţia PDL este formată din 12 membri, a precizat luni purtătorul de cuvânt Sever Voinescu: Emil Boc, Gheorghe Flutur, Vasile Blaga, Elena Udrea, Roberta Anastase, Ioan Oltean, Theodor Baconschi, Anca Boagiu, Ştefan Gheorghe, George Scripcaru, Mihai Stănişoară şi Sever Voinescu.

UPADTE 17.55: Când liderii USL i-au cerut azi demisia, preşedintele Băsescu le-ar fi explicat că asta ar însemna instabilitate, mai ales după plecarea premierului Emil Boc.

În ceea ce priveşte anticipatele, Băsescu le-a spus liderilor USL că nu este timp pentru aşa ceva.

Şi Ponta şi Antonescu i-au adus ca argument forte în negocieri şi dovadă a nemulţumirii românilor cele câteva mii de oameni ieşiţi în stradă înainte de venirea gerului.

UPDATE 1746: Antonescu şi Ponta au spus că preşedintele nu i-a invitat la guvernare.

Antonescu spune că nu vor vota niciun Guvern, în logica anticipatelor.

Antonescu glumeşte: demisia lui Boc, un pas mic pentru el, dar mare pentru România.

UPDATE 17.45: Victor Ponta a explicat că alegerile anticipate rămân sigura soluţie pe care o doreşte Opoziţia şi spune că de la 1 iunie România ar putea avea un nou Guvern şi un nou Parlament.

UPDATE 17.45: Liderii USL au ieşit de la consultări, vorbeşte Crin Antonescu. Ideea este că ei nu vor decât alegeri anticipate.

Dialogul a început, povesteşte Antonescu, prin exprimarea părerii USL că preşedintele trebuie să demisioneze: "Cea mai bună, cea mai sănătoasă rezolvare a crizei politice ar fi ca preşedintele să demisioneze".

Dar, pentru că preşedintele nu vrea să demisoneze, USL se mulţumeşte cu un Guvern care să pregeătească alegerile anticipate, care să-i confere viitorului Guvern "prestigiu, legimitate", a mai precizat Antonescu, la ieşirea de la consultări.

În cazul acesta, orice Guvern va fi respins de USL, la votul în Parlament.

"Soluţia alegerilor anticipate, soluţie democratică, în favoarea căreia s-au pronunţat foarte mulţi oameni care au ieşit în stradă... politologi, comentatori etc", a ami spus Antonescu.

UPDATE 17.02: Reprezentanţii minorităţilor naţionale i-au spus preşedintelui că nu vor anticipate, că susţin un premier politic şi se consideră în continuare parte din coaliţia aflată la putere, a declarat deputatul Mircea Grosaru, pentru agenţia Mediafax.

"Am susţinut ideea unui premier politic, având în vedere situaţia economică, socială a României. Această importantă funcţie este politică şi nu poate fi lăsată pe mâna unui tehnocrat", a precizat Mircea Grosaru.

UPDATE 16.47: La Cotroceni au început consultările cu UDMR.

UPDATE 16.45: Băsescu ar fi avut o "discuţie tensionată" cu reprezentanţii minorităţile, spune România TV. 

UPDATE 16.40: Potrivit România TV, preşedintele Traian Băsescu vrea un premier tehnocrat.

UPDATE 12:40 Preşedintele Traian Băsescu i-a invitat pe liderii opoziţiei la ora 17.00 la Cotroceni pentru consultări, au declarat, pentru Mediafax, surse politice.

UPDATE 12:20 Prim-ministrul interimar al Guvernului României a fost numit Cătălin Marian Predoiu, se arată într-un comunicat al Președinției.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a luat act de demisia premierului Emil Boc şi, în temeiul articolelor 94 lit. (c), 100 alin. (1), 106 şi 107 alin (3) din Constituţia României republicată, precum şi al articolelor 5 şi 9 alin (1) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare, a semnat Decretul de numire a domnului Cătălin Marian Predoiu ca prim-ministru interimar al Guvernului României, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern, se arată în comunicat.

Citește și VIDEO Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei: „Cheia e la judecători"

"Consultările politice pe cele două teme anunţate pentru luni au fost anulate. Urmează să fie transmisă o nouă invitaţie la consultări pe tema desemnării noului premier", a anunţat Biroul de presă al Administraţiei prezidenţiale.

Conform sursei citate, având în vedere noul context, se impune o nouă procedură, potrivit articolului 103 din Constituţie, iar invitaţia va fi adresată cel mai probabil tot pentru luni.

Potrivit articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, mai prevede acelaşi articol.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite