Votul în secţiile speciale va fi supravegheat şi înregistrat video

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O hotărâre de guvern adoptată la începutul lunii noiembrie stabileşte ca votul în secţiile speciale să fie supravegheat şi înregistrat. Astfel, cetţenii care ajung maine la urne vor apărea pe camerele de supraveghere în momentul în care introduc buletinele în urne.

Conform HG 1045, la intrarea în secţiile de votare speciale vor fi instalate camere web conectate la calculatoare cu suficientă posibilitate de stocare pentru 14 ore de imagini. La art. 11 al. 5 se stabileşte că prefecţii, preşedinţii de consilii judeţene şi primarii asigură condiţiile pentru funcţionarea birourilor electorale judeţene şi de sector, fără a se face o precizare cu privire la soluţionarea eventualelor probleme tehnice.

Potrivit actului normativ, chiar daccă obiectivele camerelor de supraveghere vor fi îndreptate spre interiorul locaţiei unde au loc alegeri, va fi respectat secretul votului.

Scopul acestei măsuri este prezentarea înregistrărilor în instanţă în caz de fraude electorale.

Hotărârea adoptată de Executiv prevede că atribuţia preşedintelui secţiei de votare este de a semna şi de a aplica ştampila de control pe plicul sigilat cu înregistrarea video şi că operatorul - care va fi, de regulă, profesorul de informatică din şcoala respectivă - va face parte din aparatul tehnic al secţiei de votare, astfel încât acesta să aibă acces în secţie şi să poată fi plătit.

Neregulile din ziua votării pot fi semnalate la 112

Posibilele fraude electorale pot fi sesizate şi prin intermediul sistemului de urgenţă 112. Aceste apeluri care semnalează neregululi la vot vor fi preluate de personal specializat, astfel încât să nu fie perturbate solicitările privind unele situaţii de urgenţă.

De asemenea, încercările de turism electoral vor fi prevenite prin controale la frontieră şi în zonele de risc de Poliţie şi Autoritatea Rutieră.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite