"Aşa, pe vorbe, eu nu intru pe lista PSD"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României cu UE, era până ieri piesa de rezistenţă a social-democraţilor, alături de Adrian Severin, în angrenajul de partid gândit

Deputatul Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României cu UE, era până ieri piesa de rezistenţă a social-democraţilor, alături de Adrian Severin, în angrenajul de partid gândit pentru scrutinul de la 25 noiembrie.

Atât el, cât şi Victor Ponta, au renunţat să mai candideze pentru câte un mandat de europarlamentar. Vasile Puşcaş critică dur lipsa unei oferte electorale a PSD şi afirmă că Mircea Geoană l-a întrebat în ceasul al XII-lea dacă vrea să figureze pe lista partidului.

Adevărul: De ce v-aţi retras de pe listele PSD pentru europarlamentare?

Vasile Puşcaş: Nu m-am retras, pentru că eu n-am considerat că eram. Am fost întrebat ieri după-amiază de către preşedintele Geoană dacă vreau să candidez. M-a mai întrebat o dată la începutul anului acestuia, dar era pe o altă strategie, pe o altă concepţie.

I-am spus "nu", pentru că eu prefer să mă dedic proiectului intern. Proiectul european trebuie să fie pentru cetăţeni, nu pentru unul sau altul. Există foarte multe derapaje, foarte multe întârzieri şi prefer "să presez" de aici asupra instituţiilor, a parlamentului şi a administraţiei. L-am mai întrebat pe preşedintele Geoană care este oferta noastră electorală şi mi-a spus că încă nu este. Pe cuvinte, aşa, eu nu intru pe listă. Îl voi sprijini total pe Titus Corlăţean. Cred că partidul trebuie să iasă cu o ofertă serioasă.

- Cui îi reproşaţi faptul că nu figuraţi acum pe listă?

Nu am cui să-i reproşez. Este opţiunea mea să nu figurez pe această listă. Comitetul Executiv, Biroul Permanent, membrii acestora sunt cei care decid lista. Eu nu am nicio implicare.

- Echipa pe care o propune PSD pentru Parlamentul European este competitivă, în opinia dumneavoastră?

- Fac o evaluare a echipei în funcţie de strategie, de obiectivele propuse. Deocamdată, PSD nu a venit cu această exprimare de obiective. Este exact ceea ce i-am cerut preşedintelui Geoană.

- Se poate vorbi despre lipsă de transparenţă la întocmirea listei?

Este foarte greu să spun dacă a fost sau nu lipsă de transparenţă... Cert este că eu am aflat din presă de o listă, iar cu mine nu a discutat absolut nimeni. Asta mi se pare o transparenţă suprarealistă.

- De ce au fost operate atâtea modificări pe lista PSD pentru europarlamentare?

- Nu am decât declaraţia preşedintelui Geoană care a spus că strategia PSD înseamnă să meargă cu secretarul general al partidului cap de listă. Ce sens are o asemenea opţiune îmi vine foarte greu să înţeleg. Mă interesează şi pe mine acest lucru.

- Cum vă veţi poziţiona de acum înainte faţă de conducerea partidului?

- În cei aproape trei ani după ce am terminat negocierile cu UE am venit cu multe proiecte legislative. Am vrut ca acestea să sprijine procesul de pregătire a României pentru 1 ianuarie 2007. Unele sunt încă în elaborare, altele au căzut chiar cu aportul unora dintre liderii PSD.

Nu mă descurajează acest lucru. Am o atitudine pozitivă şi vreau să duc la bun sfârşit acest proiect european la noi acasă. Îmi voi pune la dispoziţie competenţa şi relaţiile în problematica europeană, dacă vor fi considerate de folos.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite