Cum arată viitorul Parlament? Plin de traseiști, cercetați penali și chiulangii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă candidați trimiși în judecată vor un nou mandat în legislativ, patru parlamentari actuali care au votat la mai multe mâini în ședințele plenare cer iar votul alegătorilor, iar cei mai mari "chiulangii" din Senat și Camera Deputaților candidează din nou.

Acestea sunt doar câteva dintre concluziile la care au ajuns cei de la Institutul de Politici Publice (IPP), care a analizat "calitatea" celor 2.457 de candidați care vor să ocupe unul dintre cele 452 de locuri din Parlament.

Procurorii anticorupție au trimis în judecată 22 de parlamentari, dintre care nouă candidează din nou: Senatorul PC Mircea Marius Banias - PC, Senatorul UNPR Nicolae Dobra, Deputatul PNL Relu Fenechiu, Marian Ghiveciu deputat PSD, deputat Monica-Maria Iacob-Ridzi candidează din partea PPDD, senatorul PSD Miron Mitrea, senatorul Dan Voiculescu - PC, Teodor Atanasiu PNL și deputatul UDMR Laszlo Borbely. Până la finalizarea proceselor, senatorii și deputații beneficiază de prezumția de vinovăție.

O altă concluzie alarmantă la care a ajuns IPP este că patru dintre parlamentarii care au fost surprinși de jurnaliști votând în plen atât cu propria cartelă, cât și cu cea a altor colegi și care au fost sancționați de către Camera Deputaților cu interzicerea participării la lucrările Camerei pentru o zi vor să ocupe în continuare un loc "călduț" în Parlament. Aceștia sunt: Vasile Berci - PNL, candidat în circumscripția Maramureș - colegiul 7, Ciprian-Florin Luca - PSD, candidat în colegiul 5 - circumscripția Arad, Valentin Rusu - PNL (în PDL până în luna aprilie a.c), candidat în colegiul 4 circumscripția Caraș-Severin și Ioan Stan - PSD candidat în colegiul 5 - circumscripția Suceava.

Și cei mai mari "chiulangii" vor să rămână pe poziții. IPP amintește de patru parlamentari "cu procente record la absență": senatorul PNL Crin Antonescu cu 11% prezenţă la voturile finale electronice exprimate în plen pe tot mandatul 2008 - 2012, senatorul PNL Ioan Ghişe - 18%, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc cu 30% prezenţă și deputatul PNL Relu Fenechiu cu 36%.

Parlamentul va continua să fie dominat de bărbați, mai observă IPP, subliniind că doar 11% dintre candidați sunt femei.

Partidul cu cei mai mulţi parlamentarii care au mai ocupat până acum funcţii de senatori sau deputaţi este PSD, aproximativ 78% dintre candidați au mai deținut funcții în Parlamentul 2008 - 2012, urmat fiind de PNL, cu 77% candidați ce au mai deținut mandate în Parlament ( 65 aparţin PNL, 101- PSD, 6 - PC şi 12 - UNPR). 68% (89) din actualii 131 de parlamentari ai PDL candidează din nou.

Doar 8% dintre parlamentarii din legislatura 2004-2008 care candidează din nou şi-au schimbat colegiul/circumscripția în care candidaseră în 2008 fiind, din punctul de vedere al IPP, candidați nomazi.

Circumscripția cu cele mai multe schimbări de candidați este Bucureștiul, unde candidează lideri importanți ai USL precum senatorul Titus Corlățean (PSD), deputatul Eugen Nicolăescu (PNL), Gabriel Oprea (UNPR), deputatul Călin Popescu Tăriceanu (PNL).

De cealaltă parte, lideri ai PDL care au schimbat colegiile sunt Vasile Blaga, Președintele PDL recandidează pentru un post de senator în circumscripția Timiș, Deputata PDL Elena Udrea aleasă în București recandidează într-un colegiu din circumscripția Neamț. Alte nume sonore ce au schimbat circumscripția sunt şi Deputatul PDL de Argeș - Cristian Boureanu recandidează în circumscripția Giurgiu, Senatorul PNL ales în București - Crin Antonescu, Președinte al PNL recandidează în circumscripția Teleorman, Senatorul de Bihor PSD Petru Filip (membru în PDL până în mai 2012) recandidează în Vrancea. Circumscripțiile cu cele mai puține modificări în ceea ce privește parlamentarii ce recandidează sunt: Alba, Arad, Gorj, Ialomița, Mureș și Vâlcea.

Pentru un loc în Parlament se bat și 41 de "candidați migrați", cum îi numește IPP pe actualii aleși care candidează pentru un nou mandat de senator sau deputat într-un alt partid decât cel cu care au fost aleși în decembrie 2008. Principalele migrări s-au făcut de la PDL la PNL, respectiv PSD, și de la PNL la PDL.

Alte cifre importante:

62% (295) dintre parlamentarii din mandatul 2004 - 2008 candidează din nou (85 de senatori şi 210 deputaţi)

78% - numărul de candidați ARD noi

27% dintre "candidații migrați" sunt de la UNPR

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite