"Bine ati venit si in saracia noastra!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iliescu a inaugurat, la Vaslui, in cel mai nevoias judet al tarii, batalia electorala

Ion Iliescu a poposit la statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare de la Podul Inalt sa depuna o jerba si sa aminteasca de maretia infruntarii cu turcii, de acum 529 de ani. Nimic din negura groasa, umezeala si sunetul buciumelor menit sa ii infricoseze pe turci - atmosfera evocata de cronicari - nu a semanat cu ziua de 10 gerar, anul acesta. Locul celor 40.000 de osteni sub comanda voievodului si 120.000 de ieniceri si spahii in slujba Constantinopolului a fost luat de o oaste mai putin numeroasa, formata din... SPP-isti, soldati din garda, jandarmi si politisti. Ministrul Razvan Theodorescu, oficialitati locale si sute de tarani din comuna Muntenii de Jos au luat parte la inaugurarea "Anului Stefan cel Mare si Sfant - 500" si, implicit, la demararea bataliei electorale.
"Stefan ne-a integrat in Europa"
Dupa 4 ani, presedintele a venit la Vaslui, in cel mai sarac judet al tarii. Garnitura prezidentiala a sosit la fix, tractata de o locomotiva Diesel, deoarece Vasluiul nu are linii electrificate. Discret, SPP-istul care a deschis calea presedintelui a sters cu o carpa bara de care s-a prins Iliescu la coborarea din vagon. Au urmat caciulirea gazdelor PSD, painea cu sare, o "baie" de... navetisti si urarea "Bine ati venit si in saracia noastra!", rostita din multime de o femeie cu papornita. Adunarea, dominata de statuia lui Stefan cel Mare, a cuprins un tedeum al Intaistatatorilor Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Basarabiei, Episcopiei Dunarii, Husilor si Romanului. In fata a cel putin 1.000 de vasluieni infrigurati, presedintele si-a citit discursul. "Stefan ne-a integrat in Europa acelor vremuri. Avea talent diplomatic si abilitati militare, stiinta de a mentine echilibrul intre marile puteri care amenintau existenta Moldovei", a rostit Ion Iliescu. Gesticuland cu manusa, presedintele a evocat apoi "momentul de glorie al domnitorului in fata unei armate care facea sa tremure intreaga Europa". Apoi a adaugat: "Decizia ca acest an sa il consacram figurii ilustre si epocii lui Stefan cel Mare este o decizie eminamente politica. Vrem sa dam o anumita semnificatie si incarcatura unui an intreg. O desfasurare a unor actiuni care sa puna in valoare figura si importanta lui Stefan. Cred ca este un lucru plin de semnificatii si pentru actiunea noastra in plan extern. Anul acesta este decisiv pentru integrarea in Uniunea Europeana si toate instrumentele trebuie folosite pentru comunicarea cu lumea".
"Aveti grija de copiii nostri"
Seful tarii a pus in incurcatura garzile de corp intrand in multime. Presedintele a primit scrisori, a strans maini, a dat autografe, a raspuns ce varsta are si a ascultat pasurile oamenilor si indemnul de genul: "Aveti grija de copiii nostri, ca noi, pensionarii, mai avem putin pana la mormant", "Puneti treburile la punct, ca e grav!", "Vrem sa muncim!", "asta-i Vasluiul, sarac!" (aluzie la faptul ca 12% din populatia judetului primeste venitul minim garantat, ca o treime sunt pensionari, ca are cel mai mare numar de someri si doar 10% dintre vasluieni sunt salariati). Ion Iliescu a pasit apoi pe mochetele nou-noute din Palatul Administrativ, unde a refuzat sa primeasca garoafele salariatilor. A acceptat, insa, cheia Vasluiului pentru "a deschide oricand portile urbei" si a participat la Simpozionul "Stefan cel Mare si Sfant", patronat de inaltii prelati. In ciuda discutiilor interesante, pentru parte din invitati, reuniunea a fost prilej de motaiala. "Desi garnitura prezidentiala urma sa plece la 15,50, presedintele si suita s-au despartit cu intarziere de gazde, perturband astfel traficul feroviar. Imediat ce coloana oficiala a parasit Centrul Civic, stalpii au ramas fara steaguri tricolore, mochetele din piata au fost rulate, iar grilajele metalice au fost stivuite in masini. Lunetistii, asezati la vedere, au parasit posturile, iar soldatii Regimentului de Garda - dupa doua zile de repetitii la minus 8 grade Celsius - s-au inghesuit in autobuze, zoriti sa ajunga in Capitala.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite