"Se uneşte o confuzie cu alta"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petre Roman, primul premier postdecembrist al României şi fondatorul Partidului Democrat, desprins în 1991 din FSN, nu crede în viabilitatea proiectului politic anunţat de Emil Boc şi Theodor

Petre Roman, primul premier postdecembrist al României şi fondatorul Partidului Democrat, desprins în 1991 din FSN, nu crede în viabilitatea proiectului politic anunţat de Emil Boc şi Theodor Stolojan.

Fostul lider al PD consideră că viitorul Partid Democrat Liberal, ce va rezulta din fuziunea PD şi PLD, nu va obţine, la următoarele alegeri, majoritatea parlamentară necesară pentru a forma guvernul. Petre Roman afirmă că electoratul tradiţional de dreapta, şi mai cu seamă cel al PNL, nu-l va urma pe Boc şi Stolojan.

Adevărul: Cum vedeţi dispariţia "brand"-ului PD, ca fondator al acestuia?

Petre Roman: Sincer să fiu nu-mi vine a crede, pur şi simplu. Încă nu pot să cred că Partidul Democrat, ca partid al reformei şi cu oamenii cei mai reformişti şi modernişti din societatea românească - aşa cum l-am fondat -, a intrat într-o spirală degradantă. Este vorba despre pierderea identităţii, dacă lucrul acesta se întâmplă.

- Este Traian Băsescu responsabil pentru asta? Îl cunoaşteţi foarte bine pentru că a crescut "la umbra" dumneavoastră.

- Nu vreau să intru într-o polemică, acum, cu Băsescu. S-a întâmplat un lucru asupra căruia m-am pronunţat la vremea respectivă, şi anume transformarea PD din partid de stânga în partid de dreapta, printr-un vot unanim de cinci minute. A fost o primă etapă. A doua este că nimeni nu mai înţelege ce combinaţie de oameni a rezultat, mai ales acum după anunţarea constituirii Partidului Democrat Liberal. Mă întreb ce va fi în etapa a treia. E o spirală pe care eu o văd negativă.

- Are vreo şansă noul PDL să atragă o parte din electoratul liberalilor
?

- Nu cred. Dimpotrivă. Categoria de oameni care privea PLD drept un fel de partid liberal, care ar fi fost o contrapondere la PNL-ul lui Tăriceanu, nu mai are niciun motiv să creadă asta.

- Are PD, în momentul de faţă, un electorat de dreapta?

- Nu. Partidul Democrat nu s-a manifestat în noua sa doctrină, aşa-zis populară. Nici măcar nu a definit-o. Dacă îmi arătaţi un document definitoriu, doctrinar al PD, în sensul transformării sale în partid popular, eu v-aş mulţumi, pentru că n-am văzut aşa ceva.

- Merge tot pe un mesaj de stânga?

- A mers pe un mesaj cât mai confuz cu putinţă. Oamenii lor recunosc că Petre Roman este fondatorul partidului, dar spun că PD este acum într-o mişcare europeană, populară. Pentru foarte mulţi, denumirea de "popular" nu sună rău deloc. "Partid popular... Aaa, deci e cu noi, cu poporul!", aşa gândeşte lumea. E o chestie simplă, dar care se pretează la mari confuzii. Nu există niciun fel de clarificare doctrinară în sensul ăsta. Au mers mai degrabă pe o imagine confuză.

- Credeţi că PDL va reprezenta principala forţă politică din România în urma alegerilor de anul viitor?

- Mă îndoiesc. Am toate motivele să cred că nu este aşa. Sau nu va fi aşa la momentul alegerilor.

- Credeţi că Emil Boc şi Theodor Stolojan sunt compatibili pentru a conduce împreună noul partid?

- Astea vor fi post-şocurile fuziunii. Evenimentul s-a produs în aproximativ două ore. De când s-au dus la Cotroceni şi până când au anunţat fuziunea au trecut două ore? Asta e ca un cutremur. Mai ales după cutremurele de tipul ăsta urmează şi replicile.

Nu m-aş pronunţa prea mult asupra acestei chestiuni. Sigur, se pune problema identităţii. "Stolojan - liberal" nu a fost niciodată o imagine reală, iar "PD - partid popular", iarăşi n-a fost o doctrină clară. Adică se uneşte o confuzie cu alta.

- Îl vedeţi pe Stolojan premier?

- Pentru a fi nominalizat la postul de prim-ministru mai trebuie să aibă şi o majoritate care să-l susţină. Nu cred că PDL va avea această majoritate.

>> Nu pot să cred că PD, ca partid al reformei şi cu oamenii cei mai reformişti şi modernişti din societatea românească - aşa cum l-am fondat - a intrat într-o spirală degradantă

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite