8 mai - ultima strigare la candidaturile pentru "locale"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Saptamana trecuta, Guvernul a demarat procedurile practice de organizare a alegerilor locale din 6 iunie. Primul pas - tiparirea a 60.500 de carti-indrumar in romaneste, ungureste, franceza si

Saptamana trecuta, Guvernul a demarat procedurile practice de organizare a alegerilor locale din 6 iunie. Primul pas - tiparirea a 60.500 de carti-indrumar in romaneste, ungureste, franceza si engleza, cuprinzand, in 312 pagini, toate actele normative privind scrutinul: noua Lege-cadru a alegerilor locale, votata in iarna de Parlament, si cele 10 hotarari de guvern, adoptate acum doua saptamani. Aplicand prevederile legii, campania electorala incepe, in acest an, pe 8 mai (cu 30 de zile inaintea datei alegerilor) si se incheie in dimineata de sambata, 5 iunie, la orele 7,00. Votarea se deschide cu exact 24 de ore mai tarziu, se desfasoara intr-o singura zi - fiind, astfel, exclusa posibilitatea repetarii procedurii aplicate la referendumul de adoptare a noii Constitutii, cand, pentru a aduna la urne cvorumul cerut de lege, s-a intins pe parcursul a doua zile - si se incheie la orele 21,00. Nici smecheria cu urnele mobile nu este posibila, intrucat legea stipuleaza ca aceasta este scoasa din sectia de votare numai daca presedintele comisiei decide astfel, in temeiul unei solicitari scrise ale electorilor care nu se pot deplasa din motive de boala sau de invaliditate. Partidele si independentii au obligatia ca, pana la data debutului campaniei electorale, sa depuna candidaturile pentru primarii, consilii judetene si locale. Balciul contestatiilor la candidaturi se va desfasura pe parcursul unei saptamani incheiate, de la 15 mai acestea ramanand definitive, iar, cel mai tarziu pe data de 28 ale lunii viitoare, urmand a se tipari buletinele de vot.
Hamburgeri si racoritoare de 50.000 de lei, pe cap de membru al sectiei de votare
O alta hotarare de guvern se refera la cheltuielile facute din punga bugetara pentru scrutinul local. Suma totala alocata din Fondul de Rezerva al Executivului atinge aproape 324 de miliarde de lei, banii fiind gestionati de Ministerul Administratiei Publice si Internelor (pentru partea de organizare propriu-zisa) si de Secretariatul General al Guvernului (pentru Institutul National de Statistica, responsabil cu "soft-ul"). Cheltuielile materiale - tiparirea buletinelor de vot, confectionarea stampilelor, dotarea birourilor electorale etc. - se ridica la 156,5 miliarde de lei, iar cele cu personalul angajat in procesul electoral, la 109,2 miliarde. Magistratii BEC si membrii birourilor electorale de circumscriptie vor fi retribuiti cu cate 300.000 de lei, respectiv 250.000 de lei zilnic, "auxiliarii" care deservesc aceste structuri primind cate 200.000 de lei pe zi. Componentii sectiilor de votare se vor alege doar cu un milion de lei de caciula, intrucat Guvernul le-a limitat perioada de retribuire la numai patru zile. In schimb, pentru fiecare zi de munca electorala, acestia vor fi omeniti cu racoritoare, cafea, sandvisuri si hamburgeri de maximum 50.000 de lei de persoana.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite