Verdict MAI: Astăzi se dau rezultatele minirecensământului. RTV: 500.000 de persoane cu acte de identitate expirate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CCR decide mâine soarta referedumului pe baza listelor electorale actualizate
CCR decide mâine soarta referedumului pe baza listelor electorale actualizate

În cursul zilei de astăzi, Ministerul de Interne va redacta documentele privind numărul real al persoanelor cu drept de vot de pe listele electorale permanente care urmează să fie trimise Guvernului şi mai apoi Curţii.

UPDATE 12:38 RTV a prezentat o serie de cifre din documentele pe care Guvernul le va transmite Curţii: 500.000 de români au acte de identitate expirate, între 20 mii şi 30 mii de persoane decedate, peste 2,5 milioane de persoane cu rezidenţă în străinătate.

Procesul de punere la punct a listelor electorale a început sâmbătă dimineaţa, când prefecturile din ţară au început să transmită către MAI datele privind numărul de alegători de pe listele electorale permanente.

„Minirecensământul“ s-a făcut pe baza unui memorandum al Guvernului prin care se specifică faptul că nouă categorii de persoane trebuie „şterse“ de pe listele electorale permanente. De pe liste trebuiau eliminate: persoanele decedate, cele care şi-au pierdut cetăţenia ori drepturile electorale, cetăţenii cu actele de identitate expirate, cele care şi-au schimbat domiciliul ori numele prin căsătorie sau în urma divorţului şi cetăţenii care au reşedinţa în străinătate etc.

Radu Stroe declara, ieri dimineaţa, că vor fi modificări majore care vor răsturna situaţia la CCR. La scurt timp după declaraţia lui Stroe, ministrul de Interne, Mircea Duşa, a precizat că datele din listele electorale permanente sunt în curs de centralizare şi că nu îşi permite să facă aprecieri privind decizia pe care ar urma să o ia Curtea marţi în legătură cu referendumul. „Colegul meu Stroe poate să facă orice declaraţie politică doreşte. Nu pot să-mi permit să fac aprecieri legate de ce va face Curtea“, a explicat Duşa.

Datele pe care MAI le-a colectat în cele două zile vor fi transmise Guvernului şi mai apoi Curţii Constituţionale. Pe baza lor, CCR va decide mâine validarea/invalidarea referendumului din 29 iulie pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Citeşte şi: Câţi români trebuie „ucişi“ în listele electorale: fix 1.374.360

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite