Preşedintele anunţă că nu îi va graţia pe cei condamnaţi în dosarele Revoluţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi seară, că nu îi va graţia pe cei condamnaţi în dosarele Revoluţiei şi a susţinut că va pune presiune pe instituţiile statului pentru aflarea adevărului despre evenimentele din decembrie 1989.

"Poate este un moment să spun un lucru: ştiu că există o oarecare dezbatere că, după alegeri, preşedintele va graţia pe cei condamnaţi, găsiţi responsabili de decizii care au dus la împuşcarea unor oameni. Nu o să fac acest lucru. Nu o să-l fac, pentru că Armatei şi înainte îi scria în Constituţie că este a poporului, iar Armata trebuie să ştie că un singur ordin nu trebuie executat niciodată: atunci când primeşte ordin să tragă în popor. Acest ordin nu se execută", a declarat Băsescu, la B1 TV.

Preşedintele a adăugat că Armata nu ar fi tras în populaţie fără un ordin venit de la eşalonul politic al vremii, argumentând că ştie din familie care este mentalitatea militarilor, având o educaţie în acest sens.

"Armata nu a tras fără ordin, niciun general nu a dat această dispoziţie fără să aibă dispoziţie de la eşalonul politic, aşa cum era el atunci. Este ceea ce eu cred, am trăit în familie de militari, am avut educaţie militară, ştiu care este mentalitatea", a explicat şeful statului, citat de Agerpres.

El a apreciat gestul procurorului general care a afirmat că Parchetul nu şi-a făcut bine datoria în ceea ce priveşte anchetarea dosarelor Revoluţiei.

"Va fi o presiune publică, nu altfel, pe care o voi face pe instituţiile statului pentru ca adevărul despre Revoluţie să se afle. Este păcat, pentru că mare parte din responsabili sunt în viaţă. Nu trebuie să pierdem şansa de a afla adevărul", a continuat Băsescu.

Şeful statului a susţinut că a avut întotdeauna reţineri să se pronunţe asupra evenimentelor pentru că "a fost un privitor la televizor" şi a justificat absenţa sa de la ceremoniile de marcare a Revoluţiei, prin faptul că acolo, de cele mai multe ori, "găseşti oameni care şi-au riscat viaţa, dar şi pe cei responsabili de moartea multora în timpul Revoluţiei".

"Deocamdată se cam contopesc şi se revendică a fi revoluţionari şi unii şi alţii", a adăugat Traian Băsescu.


După 20 de ani de la Revoluţie, până în 20 decembrie, ziua în care Timişoara a fost declarat oraş liber de comunism, redacţia Adevărul de Seară Timişoara a prezentat 20 de poveşti despre 20 de familii timişorene care au plătit cel mai scump preţ pentru cei 20 de ani de libertate: viaţa.


CLICK AICI PENTRU A CITI CELE MAI IMPRESIONANTE POVEŞTI ALE VICTIMELOR REVOLUŢIEI DIN DECEMBRIE 1989

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite