Cum a devenit clasa politică românească subiect de glumă pe plan internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Predilecţia politicienilor români pentru scandal şi autohtona băşcălie nu a trecut neobservată pe plan internaţional. În ţara lui Dracula, unde alegerile se pierd din cauza vrăjilor, iar miniştrii ţin prima pagină a revistelor cu fotografii incendiare, nu e de mirare că politica a ajuns de tot râsul. 

Cu toate că românii cunosc mai bine perlele aleşilor, de la vestitul “Goagăl” la “succesurile” europarlamentare, nici jurnaliştii străini nu au rămas indiferenţi la balcanismele specifice clasei politice de la noi.

Cel mai recent episod pe care glumeaţa clasă politică din România a reuşit să-l exporte cu succes s-a născut odată cu descoperirea lui Viorel Hrebenciuc a cauzei pentru care Mircea Geoană, candidatul PSD la prezidenţiale, a pierdut alegerile: “flacăra violet”. Hrebenciuc a declarat în decembrie că la confruntarea finală de dinaintea celui de-al doilea tur de scrutin Traian Băsescu, împreună cu întrega sa echipa era îmbrăcat în violet şi că Geoană a fost supus unor atacuri energetice. Ideea a fot preluată ulterior şi de Mihaela Geoană, soţia liderului PSD.

Nişte politicieni fermecători sau fermecaţi

Presa internaţională a atras amuzată atenţia că numai în ţara lui Dracula se putea invoca o astfel de bizarerie în a explica un eşec politic. Jurnaliştii de la Washington Post arată că ceea ce putea fi considerat absurd în orice ţară a fost tratat cu toată seriozitatea în România. Apariţia parapsihologului Aliodor Manolea în fotografii alături de Traian Băsescu, dar şi de Mircea Geoană, arată, consideră jurnaliştii străni, că în proaspăta ţara europeană lupta politică se poartă la toate nivelurile, cel ocult nefiind deloc exclus.

Liderul PSD nu este, însă, singurul care a stârnit zâmbete în cancelarii străine sau în presa internaţională. După mai multe frecuşuri cu Moscova, inclusiv un schimb de declaraţii mai puţin diplomatice cu ambasadorul Kremlinului la Bucureşti, şeful statului a devenit subiect de glumă în cadrul unei emisiuni la Radio Ecoul Moscovei, emisiune la care a fost invitat şi directorul adjunct al agenţiei de presă ITAR TASS, Mihail Gusman.

Băsescu joacă la derută: „Când mă privea în ochi, nu ştiam cu care ochi mă priveşte”, spune un jurnalist rus

Gusman, marinar ca şi Băsescu i-a făcut un portret deloc măgulitor şefului statului român: "Când mă privea în ochi, mă gândeam că se uită la mine doar cu stângul. Sau cu dreptul, după cum înclina capul". Şi pentru că şeful ITAR TASS s-a întâlnit cu Traian Băsescu în perioda când acesta comanda doar asupra Capitalei, nu putea fi ignorat episodul Brigitte Bardot, că doar multă cerneală a curs pe tema maidanezilor din Bucureşti.

„Traian Băsescu, în calitate de primar, a curăţat oraşul de maidanezi, doar erau cam 300.000 prin oraş, mai răi ca lupii şi peste o mie şi jumătate de oameni muşcaţi de câinii cu pricina în fiecare lună. Şi vine Brigitte Bardot să îi salveze şi, surpriză, primarul se angajează să îi urce pe toţi într-o garnitură de tren, în cele mai bune condiţii, ca să îi ia cu ea în Franţa", îşi aduce aminte jurnalistul rus.

„Pentru el, Bucureştiul era o corabie. Cred că dacă avea puterea ar fi dat comandă să fie lustruite şi toate clanţele de la uşile de intrare în instituţiile publice. Totul trebuia să fie ca pe punte", a continuat Gusman. 

Un ministru sexy cu un portofoliu mare

Episodul Elena Udrea-presa strănă arată că politicienii români nu ajung subiect de presă prin străinătate doar pentru că spun bancuri cu vrăjitoare sub forma de declaraţie politică, ci şi pentru că au cu ce. Adică au în cârcă potofolii semnificative şi apariţii sexy prin revistele glossy. Fosta „blondă de la Cotroceni”, actual ministrul cu cei mai mulţi bani pe mână, Elena Udrea, a fost subiectul mai multor articole apărute prin paginile ziarelor străine în care se aducea aminte de zilele în care poza în lenjerie prin reviste şi era cercetată de o comisie parlamentară pentru corupţie. „Da, doamna ministru, aveţi un portofiul mare” au scris cei de la Sunday Times atrăgând replica vehementă a ministrului român.

„Sunday Times” nu este singura publicaţie care a remarcat potenţialul de om politic sau de promotor al turismului al fostei consiliere de la Cotroceni. Portalul belgian 7sur7 arată într-un articol cu titlul "Vive le tourisme en Roumanie!" cum o alegere sexy pentru cel mai bogat minister nu „i-a mulţumit pe toţi”. Războiul dintre Elena Udrea şi presa internaţională a început cu un articol publicat în revista italiană "Gente" care a titrat "O blondă- ministru de 3 miliarde de euro”. Toate articolele au făcut trimitere la relaţiile cu familia preşedintelui.

„Un oier cu alură de Robin Hood” şi „o pată de culoare”, în Parlamentul European

Au fost suficiente nişte alegeri, de data aceasta, europarlamentare pentru ca presa străină să se umple cu articole despre clasa politică de pe la noi. Unele mai ironice, altele exprimând o îngrijorare veritabilă pentru gusul românilor la politicieni, dar toate discutând despre cum Gigi Becali, „un fost oier” sau „un Robin Hood al României” a ajuns în Parlamentul European, după cum titra BBC. Subiectul a fost acoperit pe larg în presa internaţională, atât de European Election, cât şi de New York Times sau Earth Times, toate publicaţiile atrăgând atenţia asupra aurei de corupţie a patronului de la Steaua şi a cazului de sechestrare a hoţilor maşinii sale pentru care era judecat la Bucureşti.

Becali nu este singurul europarlamentar român care a şocat opinia publică internaţională. Şi Elena Băsescu, odrasla prezidenţială cu „succesuri” la Bruxelles a avut parte de câteva articole în care era numită cu mult umor „pata de culoare” din Legislativul european. Veşnicul furat la prezidenţiale Vadim Tudor a fost lăsat în pace de jurnaliştii străni după alegerile parlamentare. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite