Băsescu: România a intrat în UE având doar valori la nivel de bază

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu (stânga), l-a întâmpinat pe Traian Băsescu pe Aeroportul din Chişinău
Preşedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu (stânga), l-a întâmpinat pe Traian Băsescu pe Aeroportul din Chişinău

Preşedintele Trian Băsescu a declarat la Cahul, în Republi8ca Moldova, că diferenţele dintre România şi republicxa Moldova nu sunt mari.

"România a intrat în UE având un set de valori la nivel de bază. Una este să intri în UE şi alta este să te integrezi. Nu suntem departe de Republica Moldova", a declarat Traian Băsescu.

Totuşi, şeful statului român a precizat că Republica Moldova trebuie să se arate decisă pe drumul european pe care a început în urmă cu doar câteva luni.

"R Moldova a stat pe loc şi eu nu fac aprecieri politice. S-a lăsat singură într-o zonă gri între UE şi spaţiul ex-sovietic. S-a lansat într-un balans care a dat impresia căî nu ştie ce vrea", a precizat Băsescu.

Preşedintele a precizat că R. Moldova trebuie să treacă la o adevărată economie de piaţă, ceea ce înseamnă şi reducerea de subvenţii şl creşteri de preţuri, amintind că ncii românilor nu le-a fost uşor când aceste lucruri s-au întâmplat, dar că "au strâns din dinţi pentru că au vrut să fie şi în NATO şi în UE".

Băsescu: Nu mai avem nevoie de acumulări de informaţii care se găsesc acum pe Internet

"Nu mai avem nevoie de cantitate de informaţii tranferate şi memorate ci de tineri care să aibă competenţe de a face ceva când termină şcoala, de a productivi. Acum un tânăr trebuie trimis la un curs de specializare înainte de a-l pune pe un post într-o societate comercială", a decalrat şeful statului amintind de procesul de reformă a sistemului educaţional început la Bucureşti.

Creşte numărul tinerilor moldoveni care pot veni să studieze în România

"Aproximativ 3.400 de locuri sunt disponibile anual pentru tineri din R. Moldova în învăţământul preuniversitar şi universitar, locuri susţinjute de statul român. Anul viitor sperăm să ajungem la cifra de 5.000", a declarat şeful statului român aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova.

Preşedintele Băsescu  spreră că se vor relua discuţiile pentru recunoaşterea diplomelor în cele două ţări.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite